IslamBosna.ba– ‘Ice bucket challenge’ je osmišljen kako bi se podigla svijest o oboljelim od ALS bolesti koja je u posljednjih nekoliko sedmica postala viralna na društvenim medijima, gdje se ljudi naizmjenično polijevaju kantom ledene vode i imenuju svoje prijatelje i porodice da učine isto. Uz svu pažnju koja je poklonjena ‘poljevačima’ ne smijemo zaboraviti heroje koji rade iza scene u potrazi za lijekovima koji bi izliječili bolesti poput ALS-a.

Jedan takav heroj je 66- godišnji muslimanski neurolog, dr.Teepu Siddiki, koji je veliki dio svog života (30 godina) posvetio istraživanju i pokušaju da razumije i pronađe lijek za ovu bolest.  ALS- Amiotrofična lateralna skleroza je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovjetnim govorom. Na kraju, bolest utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje. Trenutno ne postoji učinkovit tretman ili lijek za ALS, a smatra se da preko 450.000 osoba na svijetu pati od ove bolesti.

Tokom 2011 dr. Teepu i njegov istraživački tim su pronašli najmonumentalnije otkriće vezano za ALS, oni su identifikovali uzrok ALS-a što je otvorilo vrata za pronalaženje efikasnog tretmana i lijeka.

On opisuje šta ga je motivisalo da posveti svoj život pronalasku lijeka za ALS: „ALS ima vrlo tragičan ishod. ALS je kao da ste u zatvoru u sopstvenom tijelu, to je primjer kada je cjelokupno biće u stanju uzaludnosti i bespomoćnosti. To je filozofska i humanistička potkrijepa mog interesovanja za ovu bolest“.

Da ga Allah nagradi za njegov trud i da mu podari uspjeh u pronalasku lijeka.

IslamBosna.ba