Halah Khan voli nogomet toliko da će igrati svaki dan, ako mogne. Ona je također predana i svojoj muslimanskoj vjeri.

Kada mjesec Ramazan počne u petak, četrnaestogodišnja sportašica iz Južnog Jordana, suočiti će s teškom odlukom odabira između dvoga. Njezin sport zahtijeva punu energiju i izdržljivost, dok religija zahtjeva da se odrekne hrane i pića, od izlaska do zalaska sunca – koje je u ovo doba godine počinje oko 6 ujutro do 9 sati, 30 dana tokom jednog od najtoplijeg ljeta u državi Juta.

Ramazan je jedan od pet temelja islama, obligatna dužnost koja se traži od svih radno sposobnih muslimana. Iznimke postoje jedino za trudnice ili žene u menstrualnom ciklusu, mala djeca, i bolesnike.

Ove godine, Ramazan se podudara s ljetnim olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ljetne olimpijske igre, izazivaju problem za više od 3.000 muslimanskih sportaša iz cijelog svijeta.

Mnogi od njih, uključujući i Mo Sbihija, muslimana praktičara koji će veslati za Englesku, planiraju odgoditi svoj ​​post do kraja nastupa. Drugi se pozivaju na kur’anski ajet koji kaže; da oni koji putuju mogu odgoditi svoj post.

–       Ako ste putnik i daleko od kuće, možete prekinuti post – rekao je Imam Ali Daltir, iz islamskog centra ‘’Salt Lake Valley Al-Huda’’.

Bez obzira na situaciju, sportaši kao što je nogometašica Halah, shvataju svoje islamske obaveze vrlo ozbiljno. U prošlosti, Halah bi postila nekoliko dana, a zatim napravila pauzu. Ove godine, ona se nada da će ispostiti većinu Ramazana.

–       Možda ću uzeti pauzu, ovisno o tome kako moje tijelo bude izdržalo, zatim povratiti snagu i nastaviti s postom – kaže Halah.

Balansirajući između nogometa i vjere Halina  sestra Alija Kan, također ima strast za nogomet i vjeru.

–       Stvarno je teško psihički i fizički igrati dok postiš. Ali ja sam pronašla draž u odbrojavanju minuta do momenta kada možete piti – rekla je šesnaestogodišnja Alija.

Starija sestra, koja također igra za ‘’Hillcrest High’’, u tome vidi duhovne koristi.

–       To nije samo religiozno iskustvo, to vam pomaže da pogledate ​​život s druge strane – kaže Alija.

Unatoč izazovima posta, Ramazan donosi i dobre stvari obitelji Khan.

–       To se čini tako teška stvar, ali mi volimo ovo doba godine. Ramazan zbližava našu porodicu, i provodimo više vremena razmišljajući o blagodatima koje imamo i bivamo zahvaliniji na tim blagodatima – kaže majka djevojaka, Rafia Khan.

Kad je Rafia Khan, počela prvi put sa postom, bilo je potrebno nekoliko godina da se njeno tijelo navikne na to. Njezin šećera u krvi bi se povećao i ona se osjećala slabo i ošamućeno. Sada to ona podnosi puno bolje.

Sa engleskog preveo i prilagodio Fahrudin Vojić

Izvor: Salt Lake Tribune (Američke dnevne novine – elektronsko izdanje)

 

(akosba)

Leave a Reply

*

captcha *