Djevojka nije ozlijeđena zahvaljujući brzoj reakciji, ali i marami koja nije bila od lahko zapaljivog, sintetičkog materijala. Uprkos svemu, ona se nije usudila o tom napadu obavijestiti nastavnike. Tek sljedećeg dana je njena majka obavijestila direkciju škole.
Međutim, tamo joj je saopćeno da nemaju namjeru da ovaj slučaj prijave policiji, jer, kako ja izjavila direktorica Awad Evelyn: “Našu školu pohađaju djeca iz različitih imigrantskih, ali i  socijalno ugroženih porodica, i iako nam je zaista teško zbog ovog incidenta, ne obavještavamo policiju odmah. Prvo pokušavamo da sami dovedemo stvari u red i riješimo probleme.” Awad je, također, izjavila da je ubijeđena da napad “nema religiozne motive”.

Majka napadnute djevojke, Sieglinde Bazina, koja svoju kćerku šalje čak iz istočne Štajerske da pohađa multikulturalnu školu pod okriljem Caritasa, razočarana je ponašanjem školske uprave. “Uprava nije korektno postupila. Samo su razgovarali s dvjema djevojkama. To meni nije dovoljno. Nakon tih razgovora stanje se dodatno pogoršalo; moja kćerka je i dalje napadana. Direktorica je rekla da mi treba da vidimo i drugu stranu te da pokažemo razumijevanje za takvo ponašanje
Nakon toga je Bazina cijeli slučaj prijavila i policiji. Slučaj sada ispituje i Državni ured za borbu protiv terorizma s ciljem utvrđivanja motiva.
U srijedu su obje djevojke suspendovane iz škole jer nisu prihvatile da se javno, pred cijelim razredom izvinu za učinjeno zlodjelo.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *