Za Özdemira, sina turskih gastarbajtera, rođenog 1965. godine u Bad Urahu u Njemačkoj, je na Kongresu u Erfurtu glasalo 79,2 posto delegata, prenosi Tanjug.

Istovremeno je za drugog kopredsjedavajućeg potvrđena dosadašnja šefica Zelenih Klaudije Rot.

Duo Rot-Özdemir će u naredne dvije godine voditi zelene, partiju bivšeg šefa njemačke diplomatije Joschke Fischera i članicu vladajuće koalicije, a danas, po snazi, najslabiju opozicionu partiju u Bundestagu.

Izbor 42-godišnjeg Özdemira za šefa partije je očekivan sa velikim nestrpljenjem.

Özdemir, oženjen argentinsko-njemačkom novinarkom Piom Castro sa kojom ima jednu kćerku, je zatražio poslije izbora od svoje stranke da se profilira kao "igrač nasuprot velike koalicije".

Izborom Özdemira dolazi do smjene jedne generacije u partiji zelenih, ocjenjuje štampa, koja podsjeća na interesiranje ovog političara vezana za pitanje integracije stranaca u Njemačkoj.

Özdemir je u partiju Zelenih stupio 1981. i važi za pripadnika lijevog krila inače ljevičarske stranke.

Novi kopredsjednik je evropski parlamentarac, a bio je, između ostalog, i poslanik stranke Zelenih u njemačkom Bundestagu.

Sa druge strane njemački mediji su ga pokušali usporediti sa Barackom Obamom, što je on kategorički odbio zaključujući da će Obamina kampanja poslužiti kao primjer na koji način će on voditi kampanje u ovom mandatu.

Dnevni Avaz i IslamOnline

Leave a Reply

*

captcha *