u požaru u Indiji poginulo devedesetoro djece; u Istočnoj Hercegovini neuspješna akcija hapšenja ratnih zločinaca; predsjedavajući Vijeća ministara BiH i upravni direktor Svjetske banke potpisali tri ugovora, vrijedna 97 miliona dolara; U Palestini, Iraku, Avganistanu i Čečeniji nove žrtve; Izraelska vlada objavila da će nastaviti gradnju bezbjednosnog zida na Zapadnoj obali, uprkos usvojenoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se traži rušenje postojećeg zida i prestanak njegove daljnje gradnje; Haški tribunal otpečatio optužnicu protiv bivšeg predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, Gorana Hadžića, koji je u bjekstvu; SAD su ponudile novom srbijanskom predsjedniku Tadiću dogovor o izručenju Ratka Mladića Haškom tribunalu, u zamjenu za mogućnost suđenja nekim haškim optuženicima u Srbiji; izabran novi predsjednik Skupštine RS-a; oslobođen filipinski taoc Angela de la Cruiz, dan nakon što su filipinske vlasti povukle i posljednjeg vojnika iz Iraka; Izraelski premijer Šaron pozvao Francuske Jevreje da emigriraju u takozvani Izrael… 
U ajetima od 137 – 141, Sure En-Nisa, Allah dž.š. govoreći o munaficima, kaže:
  إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ ثُمَّ كَفَرُواْ ثُمَّ آمَنُواْ ثُمَّ كَفَرُواْ ثُمَّ ازْدَادُواْ كُفْراً لَّمْ يَكُنِ اللّهُ لِيَغْفِرَ لَهُمْ وَلاَ لِيَهْدِيَهُمْ سَبِيلاً (137)
Onima koji su bili vjernici i zatim postali nevjernici, pa opet postali vjernici i ponovo postali nevjernici i pojačli nevjerovanje, Allah doista neće oprostiti i neće ih na pravi put izvesti.(137)
Ibn-Abbas r.a. tumačeći citirani ajet, kaže: Ustrajali su u svom nevjerovanju dok nisu umrli.

Allah dž.š. nagovještava bolnu patnju munaficima, pa u 138. ajetu Sure En-Nisa, kaže:  
بَشِّرِ الْمُنَافِقِينَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذَاباً أَلِيماً(138)
 Bolnu patnju nagovijesti licemjerima,(138)

Ibn Abbas r.a. smatra da ovaj ajet upozorava da munafici imaju ovu prijetnju jer su oni vjerovali, pa su potom postali nevjernici, te su njihova srca zapečaćena, jer su se pretvarali da su s’ vjernicima, a zatim su rekli nevjernicima: إِنَّا مَعَكُمْ إِنَّمَا نَحْنُ مُسْتَهْزِؤُونَ Mi smo s’ vama, mi se samo izrugujemo. Allah dž.š. ih je ukorio riječima: أَيَبْتَغٌونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ Zar kod njih traže moć?
Potom Allah dž.š. potvrđuje da sva snaga i moć pripadaju samo Njemu, Koji nema druga i onome kome je On da:

الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاء مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ أَيَبْتَغُونَ عِندَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ العِزَّةَ لِلّهِ جَمِيعاً (139)
koji prijateljuju sa nevjernicima, a ne s vjernicima! Zar kod njih traže snagu, a sva snaga pripada samo Allahu?(139)

Prema tome, u velikoj zabludi su svi oni koji misle da će mimo Allaha dž.š. i vjernika, postići veličinu i čast, a koliko je samo poltrona u našem vremenu koji misle da su veliki samo zato što su pod zaštitom različitih pojedinaca ili organizacija, a oni su u stvari najsličniji muhi, koju Allah dž.š. uzima za primjer u 73. ajetu Sure El-Hadždž:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ لَن يَخْلُقُوا ذُبَاباً وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَإِن يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئاً لَّا يَسْتَنقِذُوهُ مِنْهُ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ (سورة الحج: 73)
O ljudi, evo jednog primjera, pa ga poslušajte: Oni kojima se vi, pored Allaha, klanjate ne mogu nikako ni mušicu stvoriti, makar se radi nje sakupili. A ako bi im mušica nešto ugrabila, oni to ne bi mogli od nje izbaviti; nejak je i onaj koji se klanja, a i onaj kome se klanja! (Suretu-l-Hadždž: 73)

Braćo i sestre, razmislimo o izazovu koji Allah dž.š. daje onima, koji nekome mimo Njega robuju! Pa zar mnoge ekspertne grupe i pojedinci nisu pokušavali da izvan okvira Allahova dž.š. zakona inoviraju mnogo toga, a potom su ostajali bespomoćni i bez odgovora na mnoga pitanja!
Potvrda za to su i riječi Allaha dž.š., u 8. ajetu Sure El-Munafikun: 

وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ (سورة المنافقون: 8)
…A moć pripada Allahu i Poslaniku Njegovom i vjernicima, ali licemjeri neće da znaju. (Suretu-l-Munafikun: 8)

Allah dž.š. zabranjuje vjernicima da sjede u društvu u kojem se niječu Njegovi ajeti i gdje se sa njima ismijava, sve dok se ne bude govorilo o nečem drugom, pa kaže:
وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللّهِ يُكَفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلاَ تَقْعُدُواْ مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذاً مِّثْلُهُمْ إِنَّ اللّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعاً  (140)
On vam je već u Knjizi objavio: kad čujete da Allahove riječi poriču i da im se izruguju, ne sjedite s onima koji to čine dok ne stupe u drugi razgovor, inače, ćete biti kao i oni. Allah će sigurno zajedno sastaviti u džehennemu munafike i kafire, (140)

Brate i sestro! Da li se i mi pridržavamo pomenute zabrane ili nam je sasvim svejedno sa kim sjedimo i o čemu se govori u našem prisustvu? Zar se mnogi pojedinci i grupe ne izigravaju sa Allahovim dž.š. ajetima i to u našem prisustvu, bez bilo kakve naše reakcije? Mi smo otprilike spremni da reagiramo tek onda kada je ugrožen naš lični interes, a kada se gazi čast muslimana mi samo sliježemo ramenima i konstatiramo stanje. A kakav je tek hukm prema onima koji od nevjernika traže pomoć i zaštitu i koji ponižavaju i sebe i svoj narod?
Munafici iščekuju ishod događaja, pa se priključuju jednoj ili drugoj strani, što potvrđuje 141. ajet Sure En-Nisa:  

الَّذِينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِن كَانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِّنَ اللّهِ قَالُواْ أَلَمْ نَكُن مَّعَكُمْ وَإِن كَانَ لِلْكَافِرِينَ نَصِيبٌ قَالُواْ أَلَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَنَمْنَعْكُم مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ فَاللّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلَن يَجْعَلَ اللّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلاً (141)
one koji iščekuju šta će biti s’ vama: pa ako vam Allah daruje pobjedu, oni kažu: Zar nismo bili uz vas? A ako sreća posluži nevjernike, onda njima govore: Zar vas nismo mogli pobijediti i zar vas nismo odbranili od vjernika? Na Sudnjem danu Allah će vam svima presuditi! A Allah neće dati priliku nevjernicima da unište vjernike.(141)

Allah dž.š. kaže: يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ Na Sudnjem danu Allah će vam svima presuditi. On zna za ono što kriju munafici i neka se ne zavaravaju time što vješto skrivaju svoju dvoličnost od ljudi, a Allahova dž.š. mudrost je da munafike ostavlja do određenog roka. Na Sudnjem danu munaficima neće koristiti ono što su prikazivali. Allah dž.š. potom kaže: سَبِيلًا وَلَن يَجْعَلَ اللّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينًَ A Allah neće dati priliku nevjernicima da unište vjernike.

Ibn Abbas r.a. kaže: To će biti na Sudnjem danu. Moguće je da značenje bude i slijedeće: Allah neće dati priliku nevjernicima na ovome svijetu da ovladaju vjernicima tako da ih potpuno unište. I ako ih nekad pobijede, ishod biva u korist bogobojaznih i na ovome i na onome svijetu.

Braćo i sestre, čuvajmo se munafika i pripremajmo se za smrt i polaganje računa na Sudnjem danu!

Gospodaru, pomozi mudžahidima ma gdje bili, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji se samo Tebe boje i samo Tebi na sedždu padaju, učini nas u našim očima malim, a u očima ljudi i kod Tebe velikim, sačuvaj nas svojstava munafika i od nas otkloni zlo munafika i kafira, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!

Sarajevo: 06. džumade-l-uhra 1425.h. 23. juli 2004.g.       
Hutba: Džamija Kralj Fahd

Nezim Halilović  Muderris

 

Leave a Reply

*

captcha *