Petnaestodnevni prekid u održavanju sjednica Vlade FBiH zbog godišnjih odmora koje koristi veći broj ministara, za epilog nije imao odsustvo dešavanja u zgradi u Alipašinoj broj 41 u Sarajevu, a o čemu bi moglo biti riječi i naredne sedmice kada se nakon ljetne pauze očekuje zasjedanje Federalne vlade.

Prvi duel

Kako saznaje “Dnevni avaz”, posljednje dane obilježava niz nesporazuma između čelnih ljudi Federalne vlade, koji, iako ne utječu direktno na njen rad, pokazuju da bi jesen mogla biti itekako vruća, što zbog međustranačkih odnosa, što zbog niza obaveza koje čekaju izvršnu vlast FBiH.

Prvi duel na relaciji između premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Gavrila Grahovca nastao je zbog Bevandinog odbijanja uplate bilo kakvih budžetskih sredstava izuzev onih koji su definirani prioritetima. Premijer Mujezinović je, očito ljut zbog kašnjenja na gradnji dionice sarajevske obilaznice, ali i autoputa prema Zenici, tražio način da se ubrizga neophodna finansijska injekcija u ove projekte, no Bevanda nije želio odstupiti od svojih stavova.

On je s odmora poručio premijeru da “to neće potpisati jer je do kraja mjeseca na snazi zabrana stvaranja bilo kakvih novih obaveza, a isplaćuju se samo invalidnine, plaće, te transferi poljoprivredi, izbjeglicama i rate za otplatu vanjskih dugovanja”.

Da je situacija dovedena do usijanja, tvrde “Avazovi” sagovornici, svjedoči i rasprava o tome mogu li tu isplatu potpisati Mujezinović i Grahovac mimo Bevande. No, na kraju je sve odgođeno do naredne sjednice Vlade FBiH.

Dopisivanje kabineta

Istovremeno, premijer Mujezinović, koji na svaki mogući način traži uštede od svih članova Vlade te i sam provjerava dio računa koji se plaćaju, izazvao je bijes kabineta svog zamjenika i ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca. Ljut što premijer sumnja kako raspolaže novcem, iz kabineta Grahovca je čak napisan zvaničan dopis premijerovom uredu, u kojem su citirane ustavne ovlasti zamjenika premijera po svim pitanjima!?

Nezvanično, Grahovac je zamjerio Mujezinoviću i na velikom broju samostalnih istupa o krucijalnim pitanjima, “bez stavova Vlade FBiH”, aludirajući na činjenicu da se premijer gotovo svakodnevno oglašava javnim pismima na sve aktuelne probleme u Federaciji.

Različito od Brankovića

Na zvanična pitanja o varnicama unutar Vlade FBiH našem listu jučer je odgovoreno kako “to nije tačno i da eventualne razlike u stavovima nisu nikakva kriza u radu vlasti”. Činjenično, tri čelna čovjeka Federalne vlade su privatno potpuno različite osobe, a mnogima se i dalje teško navići na ponašanje premijera Mujezinovića koje je potpuno drugačije od njegovog prethodnika Nedžada Brankovića.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *