Nakon sjednice Muftijstvo banjalučko izdalo je saopštenje za javnost, čiji sadržaj članovi Savjeta Muftijstva banjalučkog u proširenom sastavu potvrđuju svojim potpisima, u kojem se kaže: “Poslije duže rasprave o stanju u našim džematima, došlo se do zaključka da je stanje u svim džematima stabilno, da vrijedni imami uredno obavljaju svoje imamsko-mu’allimske dužnosti.

Međutim, u zadnja tri dana su se pojavile u štampi informacije vlasti Republike Srpske da u našim džematima ima nekih vehabija, koji se okupljaju u džamijama i na iftarima. Jednoglasno smo svi kazali da nikakve vehabije niti bilo ko drugi, ne prave nikakve skupove u našima džamijama, što mi ne bismo nikada ni dozvolili.

Na iftare se pozivaju svi dobronamjerni, čak i nemuslimani. Tu praksu ćemo i ubuduće nastaviti. Zato, molimo da nam u džamije niko ne dira, jer su one mjesta obaveznih namaza. Džamije imaju svoju svrhu za nas muslimane, kao i crkve i sinagoge za kršćane, Jevreje i budiste. Muslimani se ne okupljaju u džamijama, nego se u njima vrši obavljanje namaza i edukacija o vjeri. Iz džamije, mi šaljemo poruku vjere, mira i tolerancije, suživota i dijaloga.

Džamija, iftar i drugi vjerski obredi su temeljni principi Islama, niko nam to ne može zabraniti, i nikad od toga odustati nećemo.

Odgovorno tvrdimo da u zvaničnoj hijerarhiji nema nikakvih vehabija, jer je naš stav, što je i poznati stav Rijaseta- da na našem području nema nikakvih vehabizama, niti šiizama, samo tradicija naših očeva i djedova, a sve po mezhebu Ebu Hanife.

Smatramo da je ovo jako loša poruka Bošnjacima-povratnicima, da ponovo napuste svoja ognjišta, da muslimani ne idu u džamiju, da se nas muslimane potpuno ispere od islamske i džamijske duhovnosti.

Mi poručujemo povratnicima da se ne plaše, da tražimo njihov održivi povratak i bezbjedan opstanak, da razvijamo dobre međuljudske odnose i svakodnevni međureligijski dijalog.

Za ove naše aktivnosti, dobili smo bezrezervnu podršku i od gosp. Stevena Gillena, šefa odjela za ljudska prava i vjerske slobode u Američkoj Ambasadi u Sarajevu, tokom njegovog današnjeg izlaganja na predavanju i obraćanju nama imamima Muftijstva banjalučkog, stoji u saopštenju Savjeta Muftijstva banjalučkog.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *