Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija sandžački, poslao je muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću pismo koje prenosimo u cijelosti:

– Veoma cijenjeni kolega, osjećam se izuzetno počašćenim da mogu izraziti svoje najdublje oduševljenje, ponos i poštovanje zbog Vašeg čina odbijanja ordena časti ponuđenog od strane Milorada Dodika, predsjednika RS entiteta.

Ovaj čin predstavlja odraz najvišeg stepena dostojanstva, baš onako kako dolikuje Muftiji koji vrši svoju dužnost u izuzetno teškim okolnostima na prostoru gdje je izvršen genocid.

Vaš gest je najčasnije djelo koje je učinio jedan nosilac ahmedije u posljednje dvije decenije.

Mi u Sandžaku posebno razumijemo stvarnu pozadinu pokušaja da se, navodnim, odlikovanjem unese razdor u redove uleme. To je bio pokušaj po beogradskom receptu da se, u vrijeme napada na reisulemu dr. Mustafu ef. Cerića, poruči da postoje i oni koji su spremni na kolaboraciju.

I ovim se potvrđuje da je agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji prije četiri i po godine predstavljala samo prvi korak za razaranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zato Vam u svoje lično ime i ime svih pripadnika Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji čestitam i izražavam punu podršku u borbi za ostvarenje prava muslimana na području Banjalučkog muftijstva. Uz mahsus selam – kaže se u pismu koje je potpisao muftija Zukorlić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *