Povodom održavanja 1. zasijedanja Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK)u Sarajevu, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, u intervjuu za agenciju Anadolija, izjavio je da će Svjetski bošnjački kongres predstavljati “jednu novu stranicu za Bošnjake na svim nivoima”.

“SBK nastao je kao rezultat stanja u kome se nalaze Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, na Balkanu i općenito u svijetu. Bošnjački narod je jedan od rijetkih u svijetu čija skoro jedna petina ili šestina živi u matičnoj zemlji, a ostatak je razasut po Balkanu i širom svijeta. Bošnjaci su jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu, tako da i jedna i druga činjenica samo ukazuju da su Bošnjaci u opasnosti, a posljednjih skoro 300 godina, a intenzivno više od 100 godina, Bošnjaci su permanentno pod udarom genocidnih strategija što je kulminiralo posljednjom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima. Shodno tim iskustvima, mi shvatamo da ne možemo sjediti skrštenih ruku te da je potrebno biti aktivan i učiniti ono što je neophodno kako se Bošnjacima nikada više ne bi dogodio genocid”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je Bosna i Hercegovina, kao matična država svih Bošnjaka, nedovršena država, kako je kazao, ucijenjena država, kako unutar same nje tako na međunarodnome i regionalnom planu. Stoga je, kako je naglasio Zukorlić, nužno imati institucije koje će nadomjestiti i te nedostatke u samoj državi, ali isto tako i nepovezanost Bošnjaka i bošnjačkih kapaciteta širom svijeta.

“Nakon Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, koja predstavlja elitističku instituciju znanja, misli i umjetnosti, nakon formiranja Bošnjačke nacionalne fondacije, sa SBK-om se dolazi do krovne organizacije, doduše krovnost je više simbolična i stožerna, a operativno će to biti više umreženost nego krovnost. Kongres će imati dvije trećine svojih članova po predstavničkom principu, dakle predsjednici ili predstavnici svih bošnjačkih organizacija i institucija širom svijeta su dobili mogućnost da budu članovi kongresa, dok je trećina članova kongresa po personalnom legitimitetu, po izvjesnim zaslugama na polju nauke, obrazovanja, umjetnosti ili nekih drugih društvenih aktivnosti korisnih za Bošnjake”, rekao je glavni muftija islamske zajednice u Srbiji.

Prema Zukorlićevim riječima, današnje zasjedanje zapravo predstavlja finalizaciju osnivanja SBK-a i svojevrsno predstavljanje onoga što je do sada učinjeno u formuliranju ideje i tri glavna dokumenta SBK-a. Prvi od njih je elaboracijski pod naslovom “Svjetski bošnjački kongres: Zašto i kako”, a u njemu se objašnjava neophonost i mogućnost formiranja kongresa, drugi je Programska povelja kojom se definira doktrina i svojevrsna ideološka orjentacija kongresa, i treći dokument je Osnivačka deklaracija koja utvrđuje principe i identitet Svjetskog bošnjackog kongresa.

Govoreći o strateškoj orjentaciji samog kogresa, Zukorlić je istakao da se Svjetskim bošnjačkim kogresom prije svega želi pokazati to da će Bošnjaci biti toliko organizirani da se niti jedno važno pitanje u vezi s njima ne može rješavati bez njih.

“Uvjeren sam i da će komšijski narodi, međunarodni faktori onoliko uzimati u obzir naše stavove koliko doista ono što sada nastaje organizaciono bude funkcioniralo. Optimista sam s obzirom na programe koje smo sačinili, ali također još značajnije, s obzirom na ljude koji će biti nosioci ključnih zaduženja, da je ovo otvaranje jedne nove stranice za Bošnjake na svim nivoima, i da će Bošnjaci ovim nadoknaditi ono što je izostalo u 19. vijeku u pogledu konačnog konsolidovanja nacije u punom smislu te riječi. SBK će, prije svega, biti nezaobilazan faktor u svakom pogledu, ali ne samo u vezi s pitanjima od bošnjačkog interesa, već i za mir i za stabilnost na Balkanu sigurno, a implicitno i u Evropi”. kazao je Zukorlić.

Na pitanje o nedavno održanim izborima za Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH i periodu kada je dužnost reisu-l-uleme obnašao Mustafa ef. Cerić, te o očekivanjima od novoizabranog vrhovnog poglavara IZ-a Huseina ef. Kavazovića, Zukorlić kaže:

“Izbor novog reisu-l-uleme predstavljao je svojevrsnu demonstraciju jedinstva Islamske zajednice, demokratičnosti i uređenosti izbornog sistema, kao i odlučnosti da Islamska zajednica nastavi svoj razvoj baštineći ono što je do sada postignuto, a čineći ono što je još neophodno da se uradi. Svakako da izbor novog reisu-l-uleme, s obzirom na toliki stepen podrške, predstavlja potvrdu zrelosti Islamske zajednice.”

O prethodnom reisu Mustafi ef. Ceriću, Zukorlić je rekao kako “se radi o ličnosti koja je obilježila višedecenijski period za Bošnjake”.

“S obzirom i na okolnosti, ratne i postratne, sve izazove koji su na Bošjnacima bili, on je bio jedan veliki duhovni lider Bošnjaka, ali isto tako i dao značajan doprinos na svim drugim aspektima vezanim za bošnjački opstanak i napredovanje na polju obrazovanja, kulture, nacionalnih pitanja i tako dalje. Također, on je čovjek koji je uspio otvoriti sva vrata za Bošnjake, i na Istoku i na Zapadu. Ličnost koja je rijetka i među drugim narodima da može u istom trenutku imati otvorena vrata i u Washingtonu, i u Briselu, i u Džeddi, i u Ankari, dakle takvih ljudi je jako malo u svijetu”, kaže Zukorlić.

O novoizabranom reisu Huseinu ef. Kavazoviću, muftija Zukorlić je rekao da to čovjek koji je jako blizak sa narodom, koji će sigurno doprinijeti u razvijanju  odnosa institucije i muslimana, što je također od velikoga značaja.

“Do sada smo imali međunarodnog, a sada imamo narodnog reisu-l-ulemu što svakako predstavlja osvježenje za Islamsku zajednicu. Ja vjerujem da će sve dobro funkcionirati, da pred njom stoje novi izazovi i da će ona sa novim reisu-l-ulemom imati adekvatne odgovore”, zaključio je Zukorlić.

(Agencija Anadolija)

 

Leave a Reply

*

captcha *