Na ceremoniji uručenja ordena, priređenoj u Islamskom centru pri Bajrakli džamiji u Beogradu, Nikolić je istakao kako je muftija Jusufspahić njegov dugogodišnji prijatelj i dodao da Srbija zna da cijeni one koji Srbiju vole i cijene, kao i da je ovo prilika koju je jedva dočekao kako bi se Jusufspahiću odužio za sve što je učinio za svoju državu.

“On 45 godina pomaže svoju državu i služi svom narodu, svaki naš susret počinajo je bratskim poljupcem. Hamdija je preživeo komunizam, socijalizam, demokratiju. Sve je u Božjim rukama, naše prijateljstvo je danas krunisano. Tako je Bog hteo, da dođem u poziciju, da ispravim poneku od grešaka svojih prethodnika, a da onima koji dođu iza mene ne ostavim previše svojih grešaka. Svako ko ima bilo kakvu misao u glavi, dobru ili lošu, neka pomisli šta bi o tome pomislio Hamdija Jusufspahić”, rekao je Nikolić i, naglasivši da je ponosan i uzbuđen, dodao da je u staroj Atini bio je jedan kojeg su zvali “pravednik”, a “mi bismo za Hamdiju, uz sve što o njemu govorimo, mogli da dodamo reč ‘pravednik'”.

Nikolić je Jusufspahiću izrazio zahvalnost uime svih građana Srbije.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić je obrazlažući razlog dodjele ordena podjetio da je tačno prije 45 godina tadašnji reis Islamske zajednice Sulejman Kemura, postavljajući Jusufspahića za imama beogradskog, rekao da je to u cilju uspostavljanja mostova između pravoslavaca i muslimana.

“Srbija neće i ne sme da zaboravi sve one koje su svojom hrabrošću, ljubavlju, a sve u funkciji najviših vrlina, vrline pravednosti, doprineli njenoj izgradnji. Srbija uzvraća vrlinom blagodarnosti”, rekao je Antić.

Zahvaljujući se na odlikovanju u ime svog oca, aktuelni muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić je pozvao na prestanak nesporazuma između pravoslavaca i muslimana.

“Pripadajući onome koji nas je stvorio, mi ne možemo mrzeti i nevoleti one koje je stvorio. Mnogo je onih koji su Srbijanci i nesrbijanci, muslimani i nemuslimani, koji ovo ne razumeju dobro. Nije pripadnost Bogu isključiva sa pripadnošću Srbiji. Ljubav prema Allahu ne isključuje se s ljubavlju prema Srbiji, to je muftija Hamdija, babo moj, znao”, poručio je Muhamed Jusufspahić i dodao da dragi Allah blagoslovi zemlju i predsjednika Nikolića .

On je kazao i da  zna sigurno da bi njegov otac kazao da “učinite sve ono što je najpotrebnije da se isprave greške, da se pravoslavni i muslimani međusobno više vole”.

“Mi ćemo dati sve od sebe na tom putu. Takođe, moj bi otac kazao: ‘Povedite računa o Islamskoj zajednici.’ Bajrakli džamija nam još uvijek nije vraćena, i dalje ne pripada muslimana Srbije. Trebalo bi da nam se vrati i samim tim bude vlasništvo Srbije”, rekao je srbijanski muftija.

Svečanosti u prostorijama Islamskog centra pri Bajrakli džamiji, pored velikog broja imama i vjerskih službenika IZS, kao i građana, prisustvovali su vrhovni muftija ruske federacije šejhu-l-islam Talgat Tadžudin, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, srbijanski ministar kulture Bratislav Petković, ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, velikodostojnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, te predstavnici diplomatskog kora među kojima i ambasador Turske Mehmet Kemal Bozaj.

Nikolić je Sretenjske ordene drugog stepena uručio arhimandritu Srpske pravoslavne crkve Jovanu Radosavljeviću, župniku odžačkom i arhiprezbiteru podunavskom Katoličke crkve u Srbiji Jakobu Pfajferu, biskupu Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji Ištvanu Čete-Semešiju i dugogodišnjem predsjedniku Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aci Singeru.

(AA)

Leave a Reply

*

captcha *