Paradoksalna odluka koju je prije nešto više od godinu i po usvojilo Gradsko vijeće Mostara, prema kojoj se više od 60 dunuma državnog zemljišta na području Južnog logora, čiji je vlasnik bio Grad, besplatno ustupa Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK, još je na snazi.

Naime, na prijedlog gradonačelnika Ljube Bešlića, a nakon što su o odluci svoja stručna mišljenja dale nadležne gradske službe, pa i Pravobranilaštvo Grada, ona je postavljena pred prethodni saziv Gradskog vijeća (GV) 3. oktobra 2008. godine, odnosno samo dva dana pred održavanje lokalnih izbora!

Vijećnici koji su za tu odluku tada digli ruke ovom udruženju građana dali su na korištenje u periodu od 20 godina bez obaveze plaćanja izuzetno perspektivnu državnu imovinu s objektima i drugom infrastrukturom koju su prije rata, između ostalih, koristile “Željeznice” i bivša JNA. To je urađeno pod plaštom obrazloženja da će od ovog prostora nastati poduzetnička zona, ali ovaj ogromni kompleks i danas je samo ruševina.

Prema riječima vijećnika SDA Ibrahima Rahimića, radi se o skandaloznoj odluci bivšeg saziva GV-a, te on ističe da ona neće biti provedena. Rahimić smatra da Grad ovako vrijedno zemljište nije smio dati jednom udruženju, nego je trebao sam poduzeti aktivnosti da od tog područja napravi stambeno-poslovnu zonu.

Šta je LiNK

Na internetskoj stranici Udruženja LiNK navedeno je da je ono osnovano 2001. godine kao udruženje građana, s ciljem da podrži razvoj i osnivanje proizvodnih i uslužnih preduzeća na području Hercegovine. Udruženje, kako se navodi, pruža savjetodavne usluge, a trenutno broji 279 članova, od koji je najveći broj samostalnih poduzetnika, mikro i malih poduzeća

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *