Moshe je dodao da je naredne godine, 2007., Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze, svrgavši snage lojalne Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Ova izjava će razljutiti mnoge na Bliskom istoku, gdje je hiljade ljudi umrlo i hiljade rizikovalo zivote u pobunama protiv diktatora, navodi AP.

“Demokratski izbori ne znače nužno i demokratske prakse”, smatra Ja’alon.

“Nismo sigurni da ono čemu smo sada svjedoci jeste stvarna demokratizacija. Hamas je eksplotisao demokratska pravila igre… nametnuvši nedemokratski režim,”rekao je Ja’alon.

“Smatramo da se demokratija ne može postići izborima, mi vjerujemo u dug proces, koji treba početi s obrazovanjem”, dodao je on, ocjenivši da je Tunis, koji se inače ne graniči s Izraelom, možda zreo za demokratiju, ali da Palestinci nisu.

“Palestinci nisu dovoljno zreli za primjenu demokratije”, rekao je on.

Palestinska strana tvrdi da Izrael i Zapad primenjuju dvostruke standarde, zagovarajući demokratiju, a onda odbijaju da priznaju rezultate izbora iz 2006. godine.

Palestisnki portparol Ghassan Khatib je rekao da Ja’alon ima ‘rasistički pristup’ neprihvatljiv za zvaničnika države koja je okupirala Palestinu i svakodnevno izaziva patnje i probleme stanovništvu.

“Izrael je posljednja zemlja na svijetu koja može da priča o ljudskim pravima jer Izrael tokom čitavog perioda okupacije krši prava Palestinaca neopravdanim ubijanjem, rušenjem kuća i konfiskovanjem zemlje”, kazao je Khatib.

Ja’alon je bivši šef izraelske armije i član je vladajuće konzervativne Likud stranke i odražava meinstream razmišljanja stranke.

Palestinci su, inače, najavili izbore za maj 2012. u okviru plana pomirenja između Hamasa u Gazi i Zapadne obale koja je pod kontrolom Abbasa.

Uspijeh islamističkih partija na egipatskim izborima podstakao je strah u Izraelu za buduće odnose između dvije zemlje koje su potpisale mirivni sporazum 1979. godine koji je predstavljao kamen temelj regionalnoj stabilnosti. Egipćani planiraju održati još dva kruga izbora u januaru kao i predsjedničke izbore tokom sljedeće godine.

Na novinarsko pitanje da li je Egipat spreman za demokratiju, Ja’alon je odgovorio da je Bliski istok u prvom vijeku demokratizacije, a da su Evropi bile potrebne stotine godina,vijekovi da postigne pravu demokratiju.

Osvrćući se na Iran, Ja’alon je rekao da je ta zemlja suočena s izborom da li da ima atomsku bombu ili da preživi. “Nuklearni Iran će biti noćna mora, ne samo za Izrael, već i za zapadne interese i slobodni svijet”, rekao je Ya’alon. U skladu sa službenom izraelskom politikom, on je pozvao na oštrije sankcije prema Teheranu ocjenivši da je vojni udar posljednja opcija.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *