Menišević je potvrdio kako je tačno da su centar Višegrad i okolica u ”prošlom i pretprošlom stoljeću bili u vlasništvu porodice Hadžić”. Napominje da je riječ o autohtonoj bošnjačkoj porodici koja je imala ogromno bogastvo.

”Porodica Hadžić očito ima neka saznanja. Njihovo je pravo da tuže i traže ono što je njihovo. Ako je i taj dio zemlje bio predmet nacionalizacije, imaju pravo na obeštećenje ili što već žele. Ta zemlja je, kao i ostale ogromne površine, vjerovatno na bigajri-hak oduzeta od Bošnjaka i bošnjačkih porodica početkom prošlog ili krajem pretprošlog vijeka. Svi koji imaju snage i moći da pokrenu te procese, naravno, trebaju ih pokrenuti. To je njihovo pravo. No, ja iz svog iskustva vidim kako to teško ide kada je u pitanju vakufska imovina. I pored toga što iza nas stoji vrlo organizirana i moćna institucija kao što je Rijaset IZBiH, te Vakufska direkcija”, kazao je Memišević za agenciju Anadolija (AA).

Međutim, Memišević napominje da je sve ono što je učinjeno u prošlom mandatu lokalne vlasti, kada je i on bio na čelu Skupštine opštine, ”imalo zakonitu formu”, te je ”usvojeno odlukama većine”.

”Taj prostor gdje se danas nalazi taj bajni Andrićgrad i neposredna okolica bio je predmet eksproprijacije u periodu od 1958. i 1962. godine od strane hidroelektrane Perućac iz Bajne Bašte. Dokumenta koja su meni bila dostupna govore da ono što je bio predmet eksproprijacije, nije bilo i predmet oduzimanja. Eksproprijacija je izvršena, a imaocima posjeda je plaćena nadoknada. Negdje 1962 godine prostor gdje je sada Andrićgrad postaje vlasništvo Skupštine opštine Višegrad, i to nekim srezskim odlukama koje imam u arhivi. Od 1962 godine, pa do prošle ili pretprošle godine, taj prostor je bio na Skupštini opštine. Nakon toga Opština je prepisala taj prostor Andrićgradu d.o.o. Faktički oni su sada vlasnici tih parcela ili te parcele”, smatra Memišević.

Kako kaže, lokalitet gdje se danas nalazi Andrić grad nije se tretirao kao ”posjed ove ili one porodice”.

”Laganom odlukom to zemljište je predato Andrićgradu d.o.o., ali ja podržavam te ljude, to je njihove pravo…Pogotovo ako su sigurni i imaju neke dokaze da je to njihova zemlja. Trebaju istrajati u tome. Dakle, ako su moji zemljaci krenuli u tom pravcu, da im Bog dragi bude na pomoći. To je vrlo složena i komplicirana procedura u vremenu i pod nebom gdje mi sada mi živimo, tvrdi Memišević.

Poručio je kako Bošnjaci svoje nacionalno pitanje, ipak, ne trebaju rješavati na individualan način.

”Mi kao narod moramo se pogledati u oči i napraviti jednu strategiju. Te površine su neprocjenjivi kapital, a ta zemlja nam je brutalno oduzeta”, zaključio je Memišević.

Andrićgrad je, kako tvrde nasljednici Pašana Hadžića, izgrađen, i još se gradi, na otetoj bošnjačkoj zemlji koja pripada njima kao nasljednicima čovjeka čija porodica je ”posjedovala pola Višegrada”.

Među nasljednicima Pašana Hadžića koji će tužiti RS i Emira Kusturicu su: Jasminka Pršeš- Forca (Švicarska), Jasmin Pršeš (USA), Elzana Hasanbegović-Vesnić (Austrija), Mehmed Hasanbegović (Australija), Mirsad Hasanbegović (Novi Zeland), Ahmed Hasanbegović (Holandija), Fuad Hadžić (Sarajevo), Kemal Hadžić (Sarajevo), Esad Sabrihafizović (Sarajevo), te još nekoliko nasljednika iz Švedske, Turske i Srbije. (Faruk Vele)

(bosnjacinet)

Leave a Reply

*

captcha *