Ratni zločinac Ratko Mladić zaprepašten je sadržajem optužnice Haškog tribunala, izjavio je danas za Srnu beogradski advokat Branko Lukić, koji će u procesu obavljati dužnost glavnog branioca.

“Mi smo prošli kroz optužnicu, pošto je on do sada nikada nije čitao. Ja sam mu je pročitao. Mladić je zaprepašten optužnicom, svaki dio optužnice ga je zaprepastio. On kaže da je bio vojnik i da je radio svoj posao, branio svoj narod“, ustvrdio je Lukić.

Lukić je dodao da tek predstoji formiranje pravnog tima.

On smatra da je u ovom momentu optužnica protiv Mladića konačna, mada  postoje glasine da haško tužilaštvo planira da, zbog hitnosti, radi samo optužbu za genocid i da se ne rasplinjuje kao u slučaju Radovana Karadžića.

Branilac najavljuje da ima želju i namjeru da sarađuje sa odbranom Karadžića, ako budu voljni, kao i sa svakim ko je voljan i ko može da pomogne.

„Borićemo se, borba tek predstoji, rano je da se daju neke prognoze“, rekao je Lukić.

On kaže da je o strategiji odbrane još rano govoriti i da prvo, prema tehničkoj proceduri, mora da se odrede članove tima, te da je još  u postupku prijedlog da kao drugi branilac bude ruski advokat Aleksandar Mezjajev, a nakon toga bi se krenulo u postavljanje pravnih savjetnika, konsultanata i istražitelja.

Lukić će se pojaviti uz zločinca Mladića na narednoj statusnoj konferenciji u Hagu 25. augusta, kada će se govoriti o statusnim stvarima.

„Sada smo u drugoj fazi predsudećeg postupka, u kojem se uglavnom pišu  predraspravni podnesci, to traje tri meseca i u ovoj fazi okrivljeni ima pravo samo na prvog advokata i jednog službenika“, pojasnio je on.

Lukić je do sada u Hagu zastupao Sretena Lukića, bivšeg načelnika Resora Javne bezbjednosti MUP-a Srbije kao i bivšeg gradonačelnika Prijedora Milomira Stakića, a bio je branilac i Dragana Jokića, optuženog za genocid u Srebrenici.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *