Prije pet godina bolesti dišnih puteva u Zenici bile su na petom, a lani na drugom mjestu…

 – Prije pet godina bolesti dišnih puteva u Zenici bile su na petom, a lani na drugom mjestu. Broj oboljelih i težina bolesti opasno se uvećava. Nadam se da će javnost doprinijeti da se ne dogodi opet ono po čemu je Zenica prije rata bila poznata, a to je zagađenje. U vrijeme kada sam ja završavao fakultet, na praktičnoj nastavi profesori su nas učili prilikom obdukcija kako da primijetimo razliku između pluća Zeničanina i pluća ljudi iz drugih gradova BiH, jer su bila puna sitnih čestica čađi i prašine, vidljive golim okom – kazao je nedavno na jednom javnom skupu u Zenici ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Miloš Kuzmanović.

Prvi zvaničnik

Bio je to prvi zvaničnik u Zenici koji je javno progovorio o onome o čemu priča cijeli grad. Bez odjeka je ostajalo i pisanje medija i upozorenja nevladinih organizacija.

Nakon što je načelnik Husejin Smajlović na jednoj svečanosti i bukvalno obukao "Mittalovu" narandžastu majicu, postalo je očigledno da vlast u Zenici nije briga što se hiljade građana bukvalno guše u dimu najvećeg svjetskog proizvođača čelika i zagađenja.

Drugi udar uslijedio je vrlo brzo.

Služba za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona smatra da je zdravlje Zeničana sve ugroženije, saopćeno je povodom Međunarodnog dana hronične opstruktivne bolesti pluća.

Dimnjak i auspuh

– Zagađenje zraka glavni je faktor rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća. Kvalitet zraka u Zenici od 1987. ima trend pogoršanja. Ovo pogoršanje najizraženije je bilo u prošloj godini, a tokom januara i februara ove godine dozvoljeni limit koncentracije sumpordioksida po kubnom metru na mjernim mjestima u Travničkoj ulici bio je prekoračen čak 45 puta, Tetovu 37, a u Crkvicama 27 puta – konstatacija je dr. Smajila Durmiševića, načelnika Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda.

Iako nepotpuni, oktobarski rezultati mjerenja zagađenja zraka sumpordioksida i lebdećih čestica praha na lokacijama u Zenici, sve su gori po građane.

Kako se približava period kada su mjerenja i bez rada integralne proizvodnje "Arcelor Mittala" bila daleko iznad dozvoljenih, Zeničani su sve zabrinutiji.

Načelnik Smajlović, pak, dozvoljava sebi luksuz da zove novinare govoreći im da je "Mittal najmanji problem, jer su ostali zagađivači, poput dimnjaka porodičnih kuća i auspuha automobila, još gori"!?

Od početka rada integralne proizvodnje, u trećem kvartalu 2008., u svim dijelovima Zenice u prosjeku i maksimalnim vrijednostima zabilježen je porast sumpora, lebdećih čestica, ali i olova, kadmija, željeza i cinka u prašini.

Prosjek se sa 43 do 49, povećao na 60 do 90, dok je na tri mjerene lokacije čak dvadeset dana u oktobru probijen limit dozvoljenog zagađenja.

Kupovina opreme

"Arcelor Mittal" ljudima s Instituta "Kemal Kapetanović", koji jedini obavlja mjerenja, ne dozvoljava ulazak u krug kompanije te se sva mjerenja rade izvan njenog prostora.

Općina, svjesno ili nesvjesno, odugovlači s kupovinom opreme za automatsko i precizno mjerenje.

Nerijetko se elektrofilteri gase zbog potrošnje struje, a zbog nestručnog djelovanja stalno se i kvarove. Novinarima, ali i većini stručnjaka koji nisu na platnom spisku ove kompanije, ulaz u krug kompanije i analize nisu dozvoljeni.

Laž do laži

Nedavno su se općinari i "mittalovci" uhvatili sami u laži. Iako su predstavnici "Mittala" priznali da "imaju problema" s uspostavom sistema, općinari su u saopćenju medijima i javnosti rekli da će "problem sa zagađenjem biti riješen u naredna dva mjeseca", dok "Mittal" u svom saopćenju tvrdi da će to biti do kraja 2009.

Na žalost Zeničana, obaveza "Mittala" da to učini prolongirana je federalnim i odlukama vijećnika Općinskog vijeća Zenice na pet godina.

Ipak, "Mittal" krši i pored toga niz federalnih propisa i zakona, a samo naredba o gašenju pogona mogla bi menadžment pod kontrolom četvrtog najbogatijeg čovjeka na svijetu primorati da zaista nešto učini s ekološkim problemima.

Tabele sve govore

Prema Pravilniku o graničnim vrijednostima kvaliteta zraka u Federaciji, prosjek izmjerene koncentracije sumpordioksida dnevno ne smije biti veći od 90 mikrograma po kubnom metru zraka, a lebdeće čestice praha ne bi trebale prijeći "dozvoljenih" 150 mikrograma.

Te vrijednosti u Zenici su tokom oktobra prekoračene čak dvadeset puta, a tabela iz januara govori da su "Zeničani progutali svoju dozvoljenu dozu zagađenja" još u januaru!

Podrška iz Kazahstana

Zeničani ne sjede skrštenih ruku. Plakati protiv načelnika Smajlovića, već tri okupljanja građana, čak i web-stranica "Mittalzlo" na kojoj se razmjenjuju i pokazuju videoklipovi, fotografije i izvještaji o zagađenju.

Podršku su im dali i "Mittalove" žrtve iz Češke, Rumunije, Kazahstana i SAD, gdje "Mittal" radi isto ili skoro isto kao u Zenici. To jest, ne radi ništa.

Avaz.

 

Leave a Reply

*

captcha *