Nije tajna ni da za neke institucije i firme postoji skoro precizan cjenovnik radnih mjesta.

Građani šute

Portal za zapošljavanje Posao.ba proveo je i istraživanje među građanima u svim gradovima BiH, a ogroman broj njih smatra da je davanje novca u zamjenu za radno mjesto sasvim prihvatljivo, odnosno najlakši put do radne knjižice za hiljade nazaposlenih.

Zabrinjava i podatak da je broj onih koji su spremni dati novac u ove svrhe iz godine u godinu veći. Tako je u anketi ovog portala 2007. godine 44 posto ispitanika reklo da bi dali mito, a već naredne godine to bi uradilo njih 46 posto.

U posljednjem istraživanju portala Posao.ba 37 posto od 882 ispitanika potvrdilo je da im je budući poslodavac ili nadređeni tražio mito, a samo godinu ranije to je tvrdilo 25 posto anketiranih. Porazno je i to da građani nadležnim organima ne prijavljuju uzimanje mita i da ogroman broj njih ne želi učestvovati u otklanjanju ove pojave.

U istraživanju je čak 90 posto njih reklo da nije dalo novac za radno mjesto, ali 86 posto ih kaže da znaju nekoga ko jeste. Nije se teško prisjetiti ni brojnih anketa u ovdašnjim medijima u kojima studenti imaju slične odgovore – nisu dali novac za ispit, ali znaju nekoga ko jeste.

Kroz redovna istraživanja javnog mnijenja “Transparency Internationala” (TI) u našoj zemlji pokazalo se da se građani veoma često susreću s korupcijom i nepotizmom. U posljednjem takvom istraživanju 57 posto ispitanika reklo je da je dobilo posao preko “štele” ili da znaju one koji to jesu.

Pravna pomoć

 – Uglavnom se radi o zapošljavanju u javnim institucijama i lokalnim administracijama. TI ima u svom radu i pružanje pravne pomoći građanima BiH, gdje oni mogu prijaviti korupciju, a prema tim prijavama, vidljivo je da se ona najčešće pojavljuje prilikom zapošljavanja u zdravstvu i visokom obrazovanju – kaže Ivana Korajlić, portparol TI-ja.

Obrazovanje na posljednjem mjestu

Samo četiri posto anketiranih u istraživanjima portala Posao.ba smatra da je za dobivanje posla presudno obrazovanje. Onih koji se nadaju da će im se posrećiti je tri posto, a sedam posto njih misli da će prethodno radno iskustvo biti presudno, dok se dva posto ispitanika nada da će im intervju s budućim poslodavcem biti najznačajniji.

I u ovom istraživanju, prema uvjerenjima građana, korupcija pri zapošljavanju je najprisutnija u državnim institucijama.

Leave a Reply

*

captcha *