Prema današnjem izdanju slovačkog dnevnika Hospodarske novini, na čelu slovačke diplomatije Jana Kubiša zamijeniće Lajčak.

U utorak se Lajčak vraća u BiH, gdje će ostati na dužnosti visokog predstavnika, dok se ne nađe njegov zamjenik.

Naredne sedmice počinju konsultacije s ambasadorima Vijeća za provedbu o tome ko će naslijediti Lajčaka, s obzirom na to da on može ove dvije funkcije obavljati samo nekoliko sedmica.

To i da je odluka pala u srijedu navečer potvrdili su listu izvori iz vladajuće stranke SMER premijera Roberta Fica i nezvanično iz Ministarstva inostranih poslova, objavio je sinoć dnevnik na svom sajtu.

– Premijer se na kraju sa Lajčakom dogovorio. To će biti veliki doprinos za slovačku diplomatiju, izjavio je Hospodarskim novinama neimenovani visoki funkcioner SMER-a.

Dosadašnji šef slovačke diplomatije Jan Kubiš trebalo je da pređe na funkciju izvršnog sekretara Evropske ekonomske komisije UN u Ženevi sredinom januara.

Stupanje na novu visoku međunarodnu funkciju Kubiš je odložio do utorka naredne sedmice, jer ga je premijer Fico zamolio da vodi Ministarstvo sve dok se ne riješi kriza u vezi sa isporukom ruskog gasa preko Ukrajine.

– Danas sam se zaista oprostio od Vlade, tako da će naredna sjednica biti već sa mojim nasljednikom, kazao je sinoć Kubiš.

Lajačak je kao mogući nasljednik Kubiša pominjan odmah čim je saopšteno da Kubiš zbog međunarodne funkcije podnosi ostavku, pošto je Robert Fico želio da resor i dalje vodi neko ko nije partijski kandidat već diplomata od karijere sa iskustvom.

Lajčak jeste diplomata od karijere, između ostalog bio je ambasador u Tokiju i Beogradu a na funkciju visokog predstavnika u BiH izabran je 2007. godine.

Lajčak tada nije želio da komentariše da li bi prihvatio da vodi slovačku diplomatiju, s obzirom na to da mu mandat visokog predstavnika u BiH ističe sredinom ove godine.

Umjesto Lajčaka u Mostar putuje Kudela

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak, zbog vanrednih okolnosti, neće biti u mogućnosti da otputuje danas u Mostar, gdje je trebao govoriti o evropskoj perspektivi BiH.

Kako je saopštio Ured specijalnog predstavnika (EUSR), umjesto Lajčaka studentima oba mostarska univerziteta će se obratiti češki ambasador Jiri Kudela, koji predstavlja Predsjedništvo EU, te će učestvovati i u diskusiji o procesu približavanja BiH EU.

Sve medijske aktivnosti će biti održane kao što su i najavljene.

Lajčak od ponedeljka na čelu slovačke diplomatije

Slovački diplomat Miroslav Lajčak, koji trenutno obavlja dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodit će slovačko ministarstvo vanjskih poslova, saopćio je u petak ured za informiranje slovačke vlade.

Predsjednik Ivan Gašparovič imenovat će Lajčaka za nasljednika odlazećeg ministra vanjskih poslova Jana Kubiša u ponedjeljak, navodi ured u saopćenju, prenijela je DPA.

Kao diplomat od karijere, Kubiš planira napustiti vladu kako bi postao izvršni sekretar Ekonomske komisije UN-a za Evropu, sa sjedištem u Ženevi.

Federalna televizija je javila u petak da je Miroslav Lajčak prihvatio dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke od ponedjeljka. U utorak se vraća u našu zemlju, gdje će ostati na dužnosti visokog predstavnika, dok se ne nađe njegov zamjenik.

Naredne sedmice počinju konsultacije s ambasadorima Vijeća za provedbu mira (PIC) o tome ko će naslijediti Lajčaka, s obzirom na to da on može ove dvije funkcije obavljati samo nekoliko sedmica.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *