Većina državnih parlamentaraca bila je nezadovoljna onim što je prije nekoliko dana čula na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH posvećenoj poslaničkim pitanjima Vijeću ministara.

Da su članovi državne vlade ovu sjednicu shvatili kao puku formalnost, pokazalo se i kada su umjesto konkretnih odgovora citirali zakone, pravilnike i druge akte koji su svima dostupni.

Najveća bruka je to što se niko od ministara nije osjećao p(r)ozvanim i nadležnim da odgovori na pitanje poslanika NSRzB Jerka Ivankovića Lijanovića koje se odnosilo na ekonomsku budućnost BiH i standard, odnosno egzistenciju njenih građana.

– Uzimajući u obzir da je pored skoro 500.000 nezaposlenih lani bez posla ostalo još 50.000 ljudi, pitam vas šta ste konkretno uradili da se osigura posao za sve te ljude koji nemaju čime prehraniti obitelji. Šta je učinjeno za ljude koji su branili ovu zemlju i koji će sada biti otpušteni iz OSBiH – pitao je Lijanović državne ministre.

Iako im je ovo, uz još 20-ak drugih pitanja, bilo dostavljeno nekoliko dana prije sjednice, niko od ministara nije našao za shodno da na njega odgovori.

S druge strane, ni poslanici se nisu proslavili odabirom pitanja, već su postavljali i ona na koja odgovore znaju maltene svi osim njih.

Počevši od toga šta BiH još treba ispuniti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima do pitanja na osnovu kojih dokumenata se vode aktivnosti na putu BiH u NATO?!

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *