IslamBosna.ba- Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson je pozvao ruskog i iranskog ambasadora u četvrtak kako bi prenio svoju ‘duboku zabrinutost’ zbog uloge njihovih zemalja u patnji stanovnika Haleba, saopćili su iz ureda Ministarstva vanjskih poslova.
Dva odvojena popodnevna susreta došla su dok je na stotine civila i opozicionara evakuirano iz ovog sirijskog grada.

“Pozvao sam ruskog i iranskog ambasadora u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi im osobno prenio duboku zabrinutost Vlade zbog situacije u Halebu”, kazao je Johnson u saopćenju.
“I Rusija i Iran nisu uspjeli da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu, naročito kako bi se olakšala dostava humanitarne pomoći civilima tokom mjeseci kada se Haleb nalazio u opsadi. Oni ne zaslužuju pohvale zbog evakuacije koja se danas odvija. Nakon što su nanijeli takvu patnju stanovnicima istočnog Haleba, Iran i Rusija ne mogu očekivati pohvale što su dopustili da nekoliko stanovnika pobjegne u posljednjem trenutku. Obje zemlje trebaju osigurati da sada UN nadgleda proces evakuacije te da svi civili i neborci budu pravilno zaštićeni”.

Tokom susreta, Johnson je naglasio važnost zaštite civila, izražavajući ‘duboku zabrinutost’ povodom izvješća o pogubljenjima, navela je glasnogovornica Ministarstva.

Pored Rusije i Irana, važno je naglasiti da ni Velika Britanija do sada nije izražavala svoju ‘duboku zabrinutost’ za živote stanovnika istočnog Haleba niti se sjetila da ranije uputi protestnu notu i makar diplomatski stane uz stanovnike istočnog Haleba.

IslamBosna.ba