Punu deceniju, nana Fata obilazi sudske prostorije, traži pravdu, ali je u međuvremenu bila i tužena, navodno jer je ometala obavljanje vjerskog obreda, vrijeđala i napadala policijske službenike.

Danas su nani Fati podršku dali Bošnjaci koji su iz raznih krajeva došli i u njenom dvorištu učili Mevlud. Svi su joj dali podršku, a ona ih je primila široka srca i plemenite duše.

„Zahvaljujem svom narodu i svojim Muslimanima gdje god su, bilo ih je iz Turske, iz Švajcarske, iz Njemačke, moj je narod uza me’. I treba da bude, jer sam i ja uza svoj narod i za svoj narod dišem i ovo sve radim za svoj lijepi narod. Željela sam da odem na hadž, a ako Allah dadne da bude suđeno, otići ću i na hadž“ rekla je Fata Orlović.

Danas je u Fatinoj kući, u njenoj avliji pročen Mevlud. Zbog same lokacije, bilo je pojačano prisustvo policijskih radnika i redara. Okupila su se djeca, muškarci, žene iz Bosne i Hercegovine, pa i Amerike.

„Rođena sam u Srebrenici, udata u Zvornik, živim u Americi. Današnji dan je veliki podvig i uspjeh i velika podrška nani Fati. Za mene je ovo otvorenje novih puteva u bolji život“, kazala je Senada Cvrk-Pargan.

„Došli smo ovdje da podržimo nanu Fatu, njene namjere, nek je živa i zdrava. Daj bože da doživi mnoge lijepe stvari sa svojom djecom , sve najljepše, baš sam ushićena“, izjavila je Mukelefa Filipović iz Organizacije „Ljubitelji prirode“ Vratnik – Sarajevo.

Iako je učenje Mevluda vjerski običaj, za njegovo održavanje, Fata je morala tražiti odobrenje. Dobila ga je, ali je danas istakla da ubuduće to neće činiti jer, kao slobodan građanin može u svom dvorištu i u svojoj kući činiti šta hoće.

„Ovo je odraz političke situacije gdje se vidi da se apsolutno ništa ne poštuje, ni zakon ni država , ni privatno vlasništvo, apsolutno ništa. Ovo ne treba politizirati, nego jednostavno shvatiti kao borbu svakog čovjeka za njegovu imovinu koju je mukotrpno stvarao“, rekla je Jasmina Đekić iz Asocijacije mladih SDA Tešanj.

„Ko god ima muslimanskog srca treba da bude uz mene. Svi smo mi ovdje nekog izgubili i trebamo da zajednobudemo, kad ja sama orem, nek iza mene drljaju“, kazala je na kraju nana Fata.

Nana Fata ne gubi nadu. Vjeruje u pravdu i očekuje da će se bespravno izgrađena crkva uskoro ukloniti iz njene avlije. Ljuta je na vlast što to do sada nije učinila i pored toga što je donijeta odluka da se izvrši izmiještanje pravoslavne crkve iz njenog dvorišta.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *