“Ovo je pravno pitanje. Libija nije potpisnica Rimskog statuta, ali jeste članica UN. Zbog toga, u skaldu sa rezolucijom 1970, libijska vlada ima obavezu da sprovede naloge za hapšenje, a istu obavezu imaće i bilo koja buduća libijska vlada”, navedeno je u saopštenju.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdale su nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Seifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha la Senusija 27. juna ove godine.

Njih trojica su optuženi za zločine protiv čovječnosti od izbijanja protesta protiv Gadafijevog režima u februaru.

Britanija i Francuska su nagovijestile da je na libijskom narodu da odluči da li će Gadafi ostati u zemlji, kao i da bi mu moglo biti dozvoljeno da ostane ukoliko ode sa vlasti, uprkos zahtjevima da bude izveden pred međunarodni sud, navela je francuska agencija.

Šef libijskog Nacionalnog tranzicionog savjeta Mustafa Mohamed Abdel Džamil saopštio je da je rok da Gadafi ode sa vlasti i ostane u zemlji prošao.

“Iznijeli smo prijedlog, rok je prošao”, rekao je on.

Libijac Kaled Hemidi podnio je tužbu protiv NATO-a pred građanskim sudom u Briselu, zatraživši isplatu odšete od alijanse za ubistvo žene i troje djece u jednom od vazdušnih udara, saopštio je njegov advokat.

Kaled Hemidi tvrdi da su nejgova žena Safae (34) i troje male djece ubijeni u bombardovanju Sormana, 20. juna, u kojem je meta navodno bio njegov otac, Kuvildi Hemidi, blizak režimu libijskog lidera Muamera el Gadafija. Kuvildi Hemidi nije povrijeđen u tom napadu, prenio je Frans pres.
 NATO je poslije tog napada saopštio da je avijacija ciljala komandne centre u Sormanu, koji se nalazi na 70 kilometara od Tripolija.

Advokat Gislan Duboa naveo je da će prvo ročište u ovom slučaju biti održano za sedam do 10 dana i da prvobitno traži odštetu od 100.000 evra, koja će kasnije biti uvećana.

Poslije tog napada ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini zatražio je “prekid neprijateljstava” u Libiji.

(vestionlinecom)

Leave a Reply

*

captcha *