IslamBosna.ba- Nekoliko dana nakon što su se pojavili video snimci navodne istopolne svadbene ceremonije na Twitteru, saudijske vlasti su objavile da su uhapsile sve uključene, označavajući ceremoniju ‘izvedbom istopolnog vjenčanja’.

Mekkanska policija Aradijat provincije, gdje se navodno održala ceremonija, objavila je u ponedjeljak saopćenje.

“Što se tiče snimaka koji cirkulišu društvenim medijima, prikazujući mladića obučenog u žensku odjeću pored grupe drugih muškaraca, u petak je policija Aradijata obaviještena od jedne osobe, koja je prisustvovala proslavi koja se odvijala u jednom od gradskih odmarališta, da je bio šokiran kada je mladić ušao u odmaralište obučen u žensku odjeću u izvedbi istopolne svadbene scene”.

“Nakon toga preduzete su  mjere da se identifikuje osoba obučena u žensku odjeću i njegovo društvo, koji su zatim uhapšeni, a njihov slučaj je upućen javnom tužiocu koji će nastaviti postupak protiv njih”, navedeno je u saopćenju.

Homoseksualnost i transvestizam smatraju nemoralnim i tretiraju se kao ozbiljni zločini. Homoseksualnost se kažnjava bičevanjem, hapšenjem ili smrću.

Vijesti o hapšenju ugušile su prve Twitter odgovore koji su pozdravljali incident kao signal modernizacije Kraljevine. Međutim, snimci su izazvali i orgomnu reakciju korisnika društvenih mreža koji su krivili ‘strani utjecaj’ za incident i opću pojavu homoseksualnosti u Kraljevini.

Štaviše, postupanje policije prema incidentu kao ‘izvedbi’ istopolne svadbene ceremonije ukazuje na to da su stavovi prema homoseksualnosti daleko od modernizovanja i da Kraljevina preferira više odbacivanje nego da prizna njegovo postojanje.

IslamBosna.ba