Mehmedović je rekao novinarima da bilateralni i multilateralni sporazumi poput CEFTE i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostavljaju mogućnosti za djelovanje.

„Nema veze kakav status u međunarodnim odnosima imamo. Nismo mi ničija kolonija i očekujemo da Savjet ministara BiH i ministri rade svoj posao u skladu sa potpisanim sporazumima“, rekao je Mehmedović nakon današnje sjednice Komisije na kojoj je razmatran Izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o realizaciji mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH.

On smatra da su „recipročne mjere jedini lijek za osiono ponašanje institucija Hrvatske, koje nastoje supervizijama i superanalizama da onemoguće izvoz robe životinjskog porijekla iz BiH“.

Pomoćnik ministra spoljne trogovine i ekonomskih odnosa BiH za poljoprivredu Dušan Nešković, koji je članovima Komisije za spoljnu trgovinu i carine predstavio Izvještaj, rekao je da Hrvatska standarde EU za robu iz zemalja CEFTE treba da primjenjuje od 1. jula 2013. godine, kada uđe u Uniju.

„Hrvatska ima preporku od EU da tržište te zemlje primjenjuje standarde EU, i to od 1. jula, a ne od 1. januara 2013. godine“, pojasnio je Nešković.

On je napomenuo da je Hrvatska počela da uvodi određene mjere za robu iz BiH koje nemaju uporište u propisima, ocijenivši da je tu riječ o pokušaju usporavanja protoka robe iz CEFTA zemalja na tržište EU.

„To je nešto što bi se moglo okvalifikovati kao necarinska i netrgovinska barijera“, rekao je Nešković.

On smatra da Hrvatska uvodi barijere prema BiH da bi, između ostalog, udovoljila zahtjevima svojih poljoprivrednika, jer će izuzetno veliki podsticaji koji su dijeljeni do sada biti redukovani njenim ulaskom u EU.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu trgovinu i carine Dragan Vrankić smatra da se ulaskom Hrvatske u EU stvari drastično mijenjaju, te da je vrijeme prolazilo, a da u BiH nije dovoljno učinjeno da bi se sadašnja situacija preduprijedila.

„Moramo prije svega pomesti u vlastitom dvorištu. Hrvatska se bori za sebe i za svoje interese, a mi za sebe i stvari treba isključivo gledati na taj način“, rekao je Vrankić.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske ranije je donijelo rješenje kojim je naloženo vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT-sterilizovanog mlijeka uvezenog iz Republike Srpske, a ovu mjeru predstavnici Srpske ocijenili su kao apsolutno neutemeljenu i nezakonitu. Srna(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *