Prema izjavi Agenciji Fena, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”, koja je već 11. godinu  povratnica u Srebrenicu, doživjela je ovaj susret najviše kao ‘protokolarnu formalnost’  imajući na umu da Brammertzu predstoji redovno podnošenje izvještaja o radu Haškog tribunala i zapažanjima žrtava.

 

Ona kaže da nema više povjerenja u haške tužioce i dobila je protokolarne Brammertzove odgovore na primjedbe da žrtve genocida i drugih zločina već dugo čekaju pravdu, istinu o njihovim najmilijima, dok se u haškim sudnicama zločincima dozvoljava “da prave cirkuse i scene” i odugovlače procese prema njihovim potrebama.

 

Također je Mehmedović izjavila da je Brammertzu izrazila nezadovoljstvo žrtava što, zahvaljujući bivšoj tužiteljici Carli del Ponte, nisu predočeni dokazi koji terete Srbiju za ratna dešavanja u BiH.

 

Mehmedović je nezadovoljna Brammertzovim riječima da on razumije žrtve, učesnike današnjeg sastanka.

 

– Tužioci treba da pripreme tužbe na odgovarajući način, a oni su ih pripremili tako da je Radovan Karadžić oslobođen po jednoj od dviju tačaka optužnice za genocid. 

Zločini se nagrađuju, a žrtve su jedini gubitnici i ostat će to do kraja života, ogorčeno kaže Hatidža Mehmedović.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *