U vezi s “reakcijama mnogih muslimana na jučerašnji prilog u Dnevniku 2 FTV-a iz kojeg se mogao steći dojam o pokroviteljstvu manifestacije u povodu rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s od ove medijske kuće”, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je saopćio da ne prihvata nikakva pokroviteljstva FTV-a sve dok se ta medijska kuća “jasno i nedvosmisleno ne izvini muslimanima za ‘dženazu krmetu'”, što je, smatra, nečuveno u iskustvu bosanskih muslimana.

Medžlis također očekuje da FTV promijeni svoj odnos prema vrijednostima islama i muslimana, shodno Zakonu o slobodi i vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica koji je usvojio parlament BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH podsjeća na to da ima potpisan Memorandum o suradnji i razumijevanju s BHRT-om, kojim su prava prijenosa vjerskih manifestacija data toj medijskoj kući, te da Medžlis, shodno općem okviru Rijaseta Islamske zajednice, ima identičan tretman svih medija i jednak odnos prema medijima koji žele pratiti njegove aktivnosti, pa u tom pogledu ne postavlja nikakva ograničenja bilo kojoj medijskoj kući.

Mediji mogu izvještavati i praviti priloge o aktivnostima Medžlisa pritom preuzimajući odgovornost za sadržaj priloga i način izvještavanja, ali takvi sadržaji ne mogu se smatrati stavom Medžlisa, naglašeno je.

Nadalje, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ističe da ne prihvata autorizaciju odnosa FTV-a prema islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici u kojem se vrlo često izražava islamofobija, kao ni to da FTV uređuje poslove u Islamskoj zajednici.

Shodno tome, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo smatra neautoriziranom i neprimjerenom izjavu direktora FTV-a u Dnevniku 2 u kojoj se naslućuje želja za uređivanjem Islamske zajednice, navedeno je u saopćenju.

(Svevijesti.ba/Fena)

Leave a Reply

*

captcha *