Medin Kaplan, bivši pripadnik Četvrte bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je da je tokom zarobljeništva u Dretelju u augustu 1993. godine pozvan na ispitivanje, ističući kako su mu optuženi naizmjenično postavljali pitanja, nakon čega su ga ostali prisutni vojnici tukli i zlostavljali.

Svjedok je rekao da ga je Veselko Raguž, njegov dotadašnji zapovjednik i komšija, ispitivao da li je učestvovao u paljenju kuća i crkvi, te da bi ga svaki put nakon postavljenog pitanja nagovarao da prizna.

Kaplan je kazao da nije htio priznati djela u kojima nije učestvovao, ali da bi nakon toga “dobijao degenek”.

“Rekao sam mu: ‘Komšija zašto me biješ?’, da bi on odgovorio: ‘Nisam ja za tebe komšija, već ustaša’. Veselko i Ivo me nisu lično udarali, ali da nije bilo njih, ne bih doživio takve udarce”, kazao je svjedok.

Kaplan je dodao da su ga u garaži tokom ispitivanja pripadnici HVO-a mučili strujom, prikačivši mu kablove za uši, zbog čega, kako je kazao, i danas osjeća posljedice.

Veselko Raguž, nekadašnji zapovjednik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, i Ivo Raguž, pripadnik ove brigade, optuženi su da su u julu i avgustu 1993. godine, za vrijeme oružanog sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a, učestvovali u zločinu nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini.

Kako smatra Tužilaštvo BiH, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju zatvorenih civila u tim gradovima.

Ivo Raguž je optužen da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Medin Kaplan i Samir Kaplan, drugi svjedok Državnog tužilaštva na ovom suđenju, ispričali su da su ih pripadnici Četvrte bojne HVO-a uhapsili 14. jula 1993. u mjestu Plješevca (općina Stolac), nakon čega su odvedeni u zarobljeništvo u Koštanu bolnicu, zatim u logor Dretelj, pa u Gabelu.

Samir Kaplan je ispričao da se sjeća kako su njegovi rođaci Medin i Selvedin Kaplan odvedeni u garažu u Dretelju, nakon čega su se vratili “modri i isprebijani”.

“U tamnicu, gdje smo bili smješteni, vraćeni su nakon dva ili tri dana. Rekli su da su ih Veselko i Ivo ispitivali, te da su naređivali drugima da ih tuku”, kazao je ovaj svjedok.

Svjedoci su tokom unakrsnog ispitivanja potvrdili kako prilikom hapšenja i odvođenja u logore nisu vidjeli optužene.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *