Međutim, nakon što je kontigent halal-burgera prodan, uvidjevši magični efekat oznake “halal”, pohlepni menadžeri McDonaldsa su naložili i da se sasvim obični burgeri nastavljaju prodavati pod oznakom halala.

Zbog ovog bezobzirnog postupla McDonalds će sada morati otplatiti 700 000 dolara odštete ovoj lokalnoj muslimanskoj zajednici kod Detroita. Tužitelj je Ahmed Ahmed, jedna mušterija koja je primijetila prevaru.

Njegov advokat Kassem Dakhlallah je izjavio da je Ahmeda o tome izvijestila osoba koja je znala tačno stanje u vezi s robom u McDonaldsu, nakon što je Ahmed tu kupio jedan sendvič s piletinom. On je nakon toga najprije poslao pismo menadžmentu filijale, a nakon što nije dobio odgovor, pokrenuo je tužbu.

Mada McDonalds odbija krivicu, pristao je dogovorno da isplati navedenu sumu novca obrazlažući da je to u njihovom interesu.

S obzirom da je teško odrediti ko je sve kupio “lažne” halal-burgere,  obje strane su se složile da se novac dodijeli u dobrotvorne svrhe. Osim donacije jednoj detroitskoj bolnici i Arapsko-američkom nacionalnom muzeju, biće obeštećeni i Ahmed Ahmed i njegov advokat.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *