IslamBosna.ba- U ramazanu blizina Allahu ne izgleda samo kao višesatno učenje Kur’ana. Ona je i u skraćivanju učenja Kur’ana, čak i kada to ne želite, samo da biste pomogli svome ocu koji traži vašu pomoć.

Ona je izgleda poput želje da imate vremena da klanjate sunnete, ali ne možete jer vašem djetetu je potrebna vaša trenutna pažnja.

Blizina Allahu je kada ne postite, a očajnički želite da možete, i kao krivica koju osjećate kada ne možete jer su vam ljekari rekli da je štetan za vaše zdravstveno stanje.

Izgleda poput želje da satima sjedite u mesdžidu kako biste učili duboku dovu iz srca, ali morate otići kako biste stigli na vrijeme na posao.

Naša tipična slika ‘mašAllah’ pobožne osobe često izgleda poput nekoga ko dan provodi posteći, noć klanjajući, a cijelo vrijeme uči Kur’an i osamljena je u mesdžidu. Ovo je zaista velika blagodat onima koji imaju vremena, zdravlja i mogućnosti da se to urade.

Ali, ‘mašAllah’ pobožna osoba je zaista osoba koja se brine o svojim životnim obavezama, koja zna mudro razlučiti kada da provodi svoje vrijeme u ličnom ibadetu i kada nanijeti da njihov ibadet bude u brizi za druge jer znaju da se djela vrednuju prema namjeri. (Buhari)

Ključni faktor je da u svemu što rade, čak i kada to ne uključuje duhovno uzdizanje, oni prepoznaju da je to samo zbog toga što znaju da je posvećeno Allahu:

Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova. (el-En’am, 162.)

A ‘mašAllah’ pobožna osoba izgleda poput tebe!

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba