U četvorodnevnom pohodu na jezera Zelengore učestvuje 250 planinara iz BiH i susjednih zemalja. Planinari su smješteni u kampu kod Orlovačkog jezera koje je jedno od osam glečerskih jezera na Zelengori poznatih kao “gorske oči“.

Sekretar Planinarskog društva “Zelengora“ Foča Zoran Stanojević kaže da će planinari, u zavisnosti od interesovanja, obići nekoliko planinskih vrhova i upoznati se sa ljepotama Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Sutra će biti organizovan Sajam svježe borovnice i proizvoda od ovog voća, kao i ostale zdrave hrane koja se proizvodi u poljoprivrednim gazdinstvima. Ivanovićeva kaže da su učešće na sajmu najavili izlagači iz susjednih opština,ali i iz Srbije i Crne Gore. “Bit će predstavljeni proizvodi od šumskog voća, bilja i ljekobilja. Imat ćemo i proizvode od autohtonih domaćih sorti voća i povrća”, pojasnila je ona.

U nedjelju, 5. avgusta, bit će organizovan izlet kod jezera Donje bare na Zelengori. Učesnici će imati priliku da beru borvnice, bilje i ljekobilje, ali i da se druže uz trpezu iz kuhinje ovdašnjeg planinarskog društva. Turistička organizacija Foča “Dane borovnice“ organizuje uz podršku opštine, a manifestacija je propraćena i posjetama turističkih radnika iz bratskih opština i gradova.

Manifestacija, koja je počela jučer, trajat će do nedjelje 5. avgusta.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *