IslamBosna.ba – Trojica ministara malezijske vlade su u srijedu zatražili od premijera da uskrati gostoprimstvo i protjera daiju Zakira Naika zbog, po njihovom mišljenju, “rasističkih izjava o muslimanima i Hindusima.”

Po navodima ministara Zakir Naik je sugerirao da se etničke kineske manjine trebaju protjerati iz zemlje.

Ove izjave, po mišljenju trojice ministara, mogu izazvati vjerske sukobe između muslimana i nemuslimana, što je Naik negirao.

Malezijski ministar komunikacija je kazao da “ne treba dozvoliti daiji Zakiru Naiku da ostane u Maleziji.” On i još dvojica malezijskih ministara su zatražili od premijera Mahatira Muhammeda da ga protjera iz zemlje. Premijer je kazao da ne može Indiji izručiti Zakira Naika  jer postoje prijetnje za njegov život, dodajući da ako neka država hoće da ga prihvati, može otputovati.

Pozivi da se Naik deportuje u Indiju su uslijedili nakon nedavnog niza predavanja koje je održao u Kelantanu, od kojih se jedno dotaklo lojalnosti malezijskih Hindusa premijeru Maleziju, Mahatiru.

Govoreći o ranijim pozivima da napusti Maleziju, Naik je kazao da etničke manjine bi trebale prvo otići jer su one ‘gosti’ Malezije.

“Znate, neko me je nazvao gostom. Dakle, rekao sam da su prije mene Kinezi bili gosti. Ako želite da prvi gost krene, onda zamolite starog gosta da se vrati”, kazao je Naik.

“Kinezi nisu ovdje rođeni, većina njih. Možda nove generacije jesu”, kazao je Naik tokom predavanja u Kelantanu.

Policija Malezije je navela da je primila 115 prijava protiv Naika te da je istraga u toku.

Kao odgovor, Naik je optužio medije da su iskrivili njegove riječi i pogrešno ga protumačili.

“Moje pohvale malezijskog vladi zbog njezinog islamskog i pravednog postupanja prema hinduističkim manjinama su iskrivljene i pogrešno citirane u skladu s političkim ciljevima i stvaranjem društvenog raskola”, kazao je Naik.

Naik je kazao da je samo kazao da pojedini Hindusi u Maleziji više vjeruju Modijevoj vladi u pogledu optužbi protiv njega.

“Što se tiče optužbi Modijeve vlade protiv mene, moj stav je kategoričan. Smatram nepoštenim da određena grupa Hindusa u Maleziji više vjeruje Modijevoj vladi od Interpola ili indijskih sudova ili same malezijske vlade”.

Tokom predavanja Naik je odgovarao na pitanja o sukobu u Kašmiru i položaju muslimana u Indiji.

Tokom predavanja Naik je kazao da su muslimani u Indiji manjina, prema vladi, te da čine 14, 5 posto. “Muslimani kažu da nas ima oko 20-25 posto, ali slažemo se, također, i sa 14, 5 posto.  Ovdje, nemuslimana, Hindusa ima 6.3 do 6,4 posto. Hindusi u Maleziji imaju 100 puta više prava od muslimana u Indiji. Dobro. Elhamdulillah, ne kažem oduzmite im njihova prava. Dobro, ovo je što muslimani treba da rade. Njih je upola manje, brojčano puno manje, polovina postotka muslimana u Indiji. Ipak, prava koja ovde imaju su 100 puta veća od onih koje Indija daje manjinama.  Tolika da podržavaju premijera Indije, a ne premijera Malezije. Premijer Indije me traži. Premijer Malezije ne želi da mi se učini nepravda. Hinduistički Malezijci, većina njih podržava premijera Indije. Nema dokaza. Interpol kaže nema dokaza. Više vjeruju u Indiju. Više su Indijci nego Malezijci, a ipak uživaju koristi, elhamdulillah”.

Naik već tri godine živi u Maleziji, a indijske vlasti ga optužuju za “govor mržnje.”

IslamBosna.ba