“Mi smo ovdje kako bismo pokazali da nećemo podržati takve politike, ali mi nismo ekstremisti,” rekao je Ahmed Ali Thasmeen, koji je na čelu opozicione Dhivehi Rayyithunge stranke (DRP). “Zauvijek ćemo ostati islamski narod.”

Demonstranti su zatražili od vlade da zabrani prodaju alkohola na ostrvu, zatvori bordele koji rade kao saloni masaže i poruši spomenike koje su dobili od drugih zemalja na poklon tokom Južno-azijskog samita prošlog mjeseca jer predstavljaju idolotariju.

Više od 3.000 demonstranata okupilo se na poziv opozicionne stranke Adhaalat (Stranka pravde) i još nekoliko drugih opozicionih stranka koji optužuju vladu predsjednika Mohameda Nasheeda da je ugrozila načela islama i pozvali su na striktno provođenje islamskog zakona.

“Islamski šerijat jeste mir”, stajalo je na nekoliko plakata koje su nosili demonstranti.

Debata o vjerskim pitanjima započela je nakon što je izvjesna grupa srušila spomenik Bude koji su Maldivi dobili od Pakistana nakon Južno-azijskog samita prošlog mjeseca. Također tokom prošlog mjeseca Navi Pillay, visoka predstavnica UN-a za ljudska prava je prilikom posjete ostrvima u Indijskom okeanu iznijela nekoliko uvreda što je rezultiralo nezadovoljstvom maldivskih muslimana.

Uporedo s navedenim demonstracijama dešavale su se i druge u znak podrške predsjedniku, koji inače zagovara umjereni islam koji se tradicionalno praktikuje u zemlji i koji je od vitalnog značaja, kako navode, za očuvanje izvora ekonomije zemlje-turizma.

“Zamoli sam vas da dođete  kako bi podržali središnji, tolerantan put”, rekao je predsjednik Maldiva Mohamed Nasheed, obraćajući se pristalicama vladajuće stranke u petak.

“Da bi izgradili našu ekonomiju potrebne su nam strane investicije i moramo stvarati okruženje u koje stranci mogu investirati’, izjavio je Nasheed.

“Ne možemo dosegnuti razvoj ukolio se vraćamo u kameno doba ili da budemo neznalice”.

“Trebamo li zabraniti muziku? Trebamo li sakatiti genitalije djevojčica? Trebamo li dopustiti devetogodišnjim djevojčicama da se udaju? Trebamo li zabraniti umjetnost i crtanje? Trebamo li dozvoliti konkubinat? Da li je to izgradnja nacije?”, upitao je on.

Prema popisu iz 2011. Maldivi broje 394.999 stanovnika, a islam je službena religija u zemlji s gotovo 100 odsto suni muslimana.

Maldivi su ostrvska zemlja u sjevernom dijelu Indijskog okeana, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Dvadeset šest maldivskih atola pokriva teritoriju na kojoj se nalazi 1126 ostrvca, od kojih je dvije stotine ostrva naseljeno, a po gustini naseljenosti su četvrti u svijetu.

 

IslamBosna.ba

 

Leave a Reply

*

captcha *