Imami džamija u Makedoniji su na današnjoj hutbi na džuma-namazu svim vjernicima saopćili da je Bajram 25.oktobra i da u to nema dvojbe, jer sa novim tehnologijama se može tačno utvrditi ne samo ovaj već i narednih 20-30 bajrama. Imami su kazali da je Islamska zajednica Makedonije institucija nadležna za ovakva pitanja i pozvali makedonske muslimane da budu jedinstveni i poštuju odluke svoje zajednice.

„U posljednjih desetak godina ovo pitanje je postalo praksa u našem džematu. Svake godine se pitamo kojeg dana je Ramazanski, a kojeg Kurban bajram. Jedina institucija koja se bavi uređenjem vjerskih pitanja u Makedoniji je Islamska zajednica. Kada ta institucija kaže da je Bajram, tada se treba i slaviti. Ovo nije pitanje za pojedinačna nagađanja. Makedonija, Kosovo, Albanija i Turska slave istog dana kada i ostale evropske zemlje“, rekao je hatib džamije Mustafa-paše Miftar Islami.

On je istakao da mu nije jasno kojom metodom su u Saudijskoj Arabiji odredili da dan Arefata bude u četvrtak i dodao da vremenske razlike mogu biti razlog razlike u obilježavanju Bajrama. On je također kazao da je Islamska zajednica Makedonije odluku o početku Bajrama donijela u koordinaciji sa Upravom za vjerska pitanja Republike Turske.

Ističući da Turska koristi najsavremenija tehnološka dostignuća, i da u ovu odluku nema sumnje, Islami je poručio da ovakva pitanja ne mogu naštetiti instituciji Islamske zajednice u Makedoniji.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *