Ogranak el Kaide na Arabijskom poluostrvu objavio je drugi broj svog internet časopisa Inspajer, u kojem se nalazi i uputstvo za potencijalne ekstremiste kako da ubijaju Amerikance.

“Nasumičan napad tokom ručka u prepunom restoranu uWashingtonu mogao bi da rezultira izbacivanjem iz igre nekih vladinih službenika”, navedeno je u časopisu, prenio je AP.

Uputstva su koncentrisana na napade koje mogu da izvedu pojedinci uz pomoć priručnog oružja, a ne na one koji zahtjevaju dugotrajno planiranje i ozbiljnu logistiku i koje je, zbog većeg broja učesnika, lakše otkriti i spriječiti.

Članak koji sadrži uputstva za ubijanje samo je jedan od mnogih u novom oktobarskom broju koji izdaje ogranak el Kaide na Arabijskom poluostrvu.

U drugom broju se nalazi i članak “Kamion kao kosilica”, gdje se opisuje kako koristiti kamion za košenje, “ali ne trave, već neprijatelja Boga”.

“Da biste napravili najveći pokolj, potrebno je da razvijete maksimalnu moguću brzinu, ne gubeći kontrolu nad vozilom, da biste u prvom napadu pogodili najviše ljudi što možete”, navodi se u časopisu.

Među autorima ima američkih državljana:  Enver el-Avlaki, koji je na spisku najtraženijih bjegunaca, pripadnik el Kaide Adam Gadan i Samir Kan, koji sam sebe naziva “ponosnim izdajnikom” Amerike i ‘teroristom’ u Jemenu.

Prvo izdanje magazina Inspajer izašlo je u julu 2010. godine, na desetu godišnjicu bombaškog napada na američki razarač “Koul” u Jemenu, kada je ubijeno 17 mornara.

Među člancima prvog broja, pored poruke Osame Bin Ladena “Kako spasti zemlju”, bio je i jedan pod nazivom “Napravi bombu u maminoj kuhinji”.

Baza el Kaide na Arabijskom poluostrvu je u udaljenoj, planinskoj provinciji Šabva gornji4-kaidau Jemenu, van domašaja slabe centralne vlade.

Jemenski ogranak el Kaide dospio je na vrh američkog spiska terorističkih organizacija, poslije neuspješnog napada na američki putnički avion, krajem decembra.

U uvodniku novog izdanja, ektremisti su istakli da je Washington nedavno svrstao el Kaidu na Arabijskom poluostrvu među najopasnije ogranke te mreže.

“Još niste vidjeli sve”, poručeno je u uvodnom tekstu novog broja.

RTS/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *