IslamBosna.ba- Evropska unija bi trebala uspostaviti ‘divovski grad za izbjeglice’ na libijskoj obali i uspostaviti proces traženja azila za izbjeglice koje dolaze iz drugih afričkih zemalja, kazao je premijer Mađarske Viktor Orban u subotu.
Premijer Mađarske je nakon samita o izbjegličkoj krizi u austrijskoj prijestonici Beču, na kojem su sudjelovali šefovi država i vlada koji su njome pogođeni, je pružio nekoliko detalja i kazao kako je njegov utjecaj u takvim stvarima bio mali. Ali je insistirao da granice Evropske unije moraju biti pod ‘potpunom kontrolom’, uključujući i mediteranske granice, gdje je Libija od ključne važnosti.
Libija ima vladu koju podržavaju UN, ali je u političkom haosu nakon pada Muamera Gaddafija 2011. i podijeljena je na suparničke naoružane frakcije.

Premijer Mađarske koji je izazvao kontroverze svojim neprijateljskim stavom prema izbjeglicama i podizanjem žičane ograde duž južne granice njegove zemlje, kazao je da balkanska ruta za sada zatvorena i obećao je da će je držati zatvorenom, ali je dodao da je Evropa i dalje ranjiva s juga.
On je kazao da su Libija i Egipat ključni igrači u nekoliko narednih godina.
“EU treba novi politiku prema Libiji”, kazao je on tokom konferencije za medije u Beču. “Libija je regija čije obale se mogu iskoristiti za polazak prema Evropi jer tamo ne postoji država”.
Jedinstvo Libije treba sačuvati, uspostaviti se nova libijska vlada i s njom se treba potpisati ugovor o saradnji, kazao je on.
“Ukoliko sačuvamo jedinstvo Libije i stabiliziramo je mi ne možemo stvoriti divovski izbjeglički grad na libijskoj mediteranskoj obali”.

On je također kazao da Evropska unija mora postići s Egiptom sporazum sličan onom koji je već postigla s Turskom.

Pritom je ustvrdio da ukoliko ne bude sporazuma s Egiptom, “možda nam uslijedi iznenađenje odatle”.

IslamBosna.ba