IslamBosna.ba- Ovosedmična posjeta Mađarskoj egipatskog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija, kao dio evropske turneje, je izazvala negativne reakcije u medijima širom zemlje.

Novine lijevog centra Nepszabadsag objavile su naslov: “Komandant dolazi u odijelu”, dodajući: “Šezdesetogodišnji predsjednik dovodi vojnu vladu odjevenu u civilno odjelo”.
Egipatski predsjednik se nalazi u dvodnevnoj posjeti Budimpešti, a u Mađarsku je stigao jučer. Tokom posjete očekuje se da će se sastati sa višim zvaničnicima mađarske vlade, premijerom Viktor Orbanom i predsjednikom Parlamenta Laszlo Koverom. Ranije ove sedmice es-Sisije je također boravio u Njemačkoj.

“Pravo Muslimanske braće na demokratsku vladavinu je jače od prava sadašnjeg predsjednika”, piše Nepszabadsag.
“Sisi je preuzeo svoj posljednji položaj od prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija, pokrenuo je državni udar nad članovima Muslimanske braće, uhapsio ih i osudio na smrt”, dodaje Nepszabadsag.
Mađarska internet stranica vijesti Index objavila je naslov- “Vođa državnog udara u Egiptu u posjeti Mađarskoj, a mi mu dajemo titulu počasnog doktora”.
“Komandant Sisi je svrgnuo Mursija, suspendovao ustav Egipta, bacio u zatvor svoje političke rivale i ubio oko 1.000 osoba na trgu Raba tokom masakra u avgustu 2013.”, dodaju oni.

IslamBosna.ba