Islambosna.ba- Tik nakon 11.09. listam njemačko izdanje National Geographic-a. U njemu nalazim članak o ekspediciji arheologa koji rade na iskopavanju ruševina u gradu Taima na sjeveru Saudijske Arabije. Taj grad je bio utočište mnogih drevnih kultura, počev od Sumeraca, naroda Semud (o kojem i Kur’an govori) Jevreja koji su tu vladali (o kojima govori Tevrat). Zanimljiv članak, dok me, u jednom momentu, ne ubode u oči, informacija koja nema nikakve veze s arheološkom temom članka: ženi u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da vozi auto. Od tada se ne sjećam ni jedne analize o toj zemlji, koja se pojavila zadnjih godina, a da je nedostajala informacija o zabrani vožnje auta za žene.


Čemu?

Ova pojava je simptomatična za način izvještavanja zapadnih medija o muslimanima i islamu; u njihovim očima izgleda je neodgovorno ostaviti čitaoca sa pozitivnom/neutralnom porukom vezanom za muslimane, pa makar i veza predmeta pisanja i ‘islama’ bila samo i sekundarna. Zbog toga, na bilo koji način, se moraju spomenuti pojave koje ne odgovoraju ‘univerzalnim vrijednostima’ zapadne hemisfere da kojim slučajem ne bi bio poljuljana crno-bijelo slika kakvu je svaki dan gledamo nakon 11.09.

Njemačka TV stanica ZDF je u svoju online ponudu uvrstila je tzv. "forum u petak". Na ovaj način žele unaprijediti dijalog sa islamom, i ponuditi platformu za obostranu razmjenu mišljenja. S ovim ciljem, za ZDF su sa ovogodišnjeg hadža, za "forum u petak", izvještavali troje novinara, muslimana, koji rade za tu TV kuću.

Lijep pokušaj da se skrene pažnja da džamija nije fabrika za proizvodnju granata, da (ko bi to pomislio) islam nudi i duhovni orijentir milijardi i po ljudi na svijetu.

Očigledno ovaj duhovni pristup hadžu (ima li kakav drugi?) nije pasao feljtonisti uglednih dnevnih novina "Neue Zürcher Zeitung (NZZ)". U izdanju od 4.1. pod naslovom "frömmelnde Mekka-Wallfahrer" ("dvolične hadžije"), autor Heribert Seifert protestuje protiv korespondencije "blogger"-a i kritikuje njihovo sljepilo. Da kamenovanje šejtana

"na nemuslimanske posjetioce ZDF-ove web stranice prije podsjeća na rituale kamenovanja [prestupnika] u muslimanskom svijetu i koji sa bogoslovljem nemaju ništa, ali za to imaju mnogo zajedničkog sa atavističkim ubistvom".

Da nemuslimani definišu šta je dio islamskih obreda ["nemaju ništa sa bogoslovljem"] je postala tako svakodnevna pojava, da preko ovakvih bezobrazluka prelazimo bez da ih i primjećujemo.

Autor nastavlja "Mekka blog …[ne izvještava o tome]…, kao ni o represivno-terorističkim uslovima koji vladaju u zemlji domaćinu hadža".
ZDF je htio da izvještava o spiritualnoj dimenziji hadža. Očigledno da ovako poimanje pogleda na hadž prelazi duhovni horizont autora NZZ-a. Da neko ide na hadž jer mu je to vjerska dužnost; očigledno nije ukalkulisano.

Kvalitet "foruma u petak" se ogleda u pokušaju da nemuslimanskom čitaocu promjeni perspektivu pogleda na tu vjeru. Čini se da baš ovakav pristup objektu izvještavanja ne odgovara u već dobro znane kategorije. I zbog toga se moraju sabotirati svi pokušaji predstavljanja islama osim onakvog kakvim ga njegovi dušmani već stoljećima predstavljaju.

"Mekka bloggeri su se pretvorili u pokajnike koji ne vide da je jedna mlada žena u isto vrijeme postala žrtva okrutne i samovoljnog saudijskog pravosuđa…"

Da li je putopis o hadžu uopšte odgovojarajuća prilika da se izvještava o ‘žrtvama samovoljnog saudijskog pravosuđa’? Da li je iko ikada kritikovao i jedan putopis po SAD-u jer u njemu nedostaju informacije "da je već nekoliko stotina pripadnika manjinskih naroda [Latinosa, Afro-Amerikanaca] {da ostanemo u srceparajućem poređenju sa nezaštićenima jednog društva} završilo na električnoj stolici u namještenim procesima, postajući na taj način žrtve samovoljnog američkog pravosuđa."

Sigurno bi nam ovo mnogo više reklo o mentalnom stanju samog autora nego objekta njegovog putopisa.

Izgleda da putopis o hadžu je potpun samo onda kada zadovoljava klišeje koje Zapad gaji prema muslimanima. I zbog toga ne čudi da ćete u članku koji obrađuje arheološke iskopine civilizacija hiljade godina prije islama naći informaciju da žena u Saudijskoj Arabiji ne smije voziti auto.

Odnosno kritikovanje onih koji se drznu spuštati hadž na onu dimenziju koja jeste esencija muslimanima. A to je vjerski obred. Bez ikakve pozadine. 

Leave a Reply

*

captcha *