Zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu 10. rujna i predavanje pune suverenosti Kosova u ruke tamošnjih institucija predstavljati će, prema riječima izvjestiteljice Europskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunacek, sticanje pune nezavisnosti Kosova i uspjeh u izgradnji i funkcioniranju kosovskih institucija. Lunacek istovremeno poručuje Srbima na Kosovu, kako „onima južno od Ibra tako i onima na sjeveru da se ne moraju ničega bojati.”

Potpisivanjem koalicijskog sporazuma SNS-SPS-URS Srbija je dobila novog premijera i novu vladu. Ali zemlja se i dalje nalazi pred velikim političkim i ekonomskim izazovima. (12.07.2012) 

Odluka o ukidanju nadgledane neovisnosti za Kosovo otvara novo poglavlje povijesti, smatra ministar vanjskih poslova te zemlje Enver Hoxhaj. Ali, brine ga politička situacija u Beogradu. (04.07.2012) 

Odluka o završetku nadgledane neovisnosti je donesena, ali je Kosovu i dalje nužna pomoć EULEX-a na području pravosuđa, dok se rješenje za sjever mora pronaći kroz dijalog s Beogradom, ocjenjuju kosovski analitičari. (03.07.2012) 

„Uvjerena sam da kosovske institucije mogu voditi računa o zaštiti prava manjina, iako je preostalo još mnogo toga što kosovska vlada i kosovsko društvo moraju uraditi“, rekla je Lunacek navodeći da su prava etničkih manjina na Kosovu zajamčena i Ahtisarijevim planom i kosovskim ustavom.

I dok mnogi na Kosovu 10. rujan vide kao „povijesni dan“, u think-tanku Međunarodne krizne grupe za Deutsche Welle kažu: “U pitanju nije neki poseban povijesni korak. To je dugoočekivana etapa u međunarodnom priznanju i integraciji Kosova. Svi bitni problemi ostaju: problem sjevera, problem odnosa sa Srbijom, a tu je i dalje i pet EU zemalja koje nisu priznale Kosovo, manjak članstva u UN-u… Dakle, ovo se moralo desiti, ali sada se neće puno toga promijeniti.”

Potrebna „neka vrsta prizanja“ Kosova

U Bruxellesu se navodi da će europska policijsko-sudska misija, Euleks, nastaviti na terenu pružati podršku razvoju funkcionalnosti i vladavine prava na Kosovu. A iz Europskog parlamenta ovih dana pozivaju i na više političke podrške, ali i više jedinstva EU, kada je Kosovo u pitanju. Izvjestiteljica Parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunacek još jednom je pozvala pet zemalja EU-a, kao i Srbiju, da priznaju nezavisnost Kosova.

„Postoje dva koraka. Prvi je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, ali meni je jasno, a to je rekao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao, da Srbiji neće biti moguće pristupiti EU bez neke vrste međusobnog priznanja ovih dviju zemalja.“

U Srbiji je još uvijek puno onih koji ne žele priznati realnost

Lunacek kaže da još ne postoje ugovorni odnosi između EU i Kosova, ali da će dogovor i odluka Srbije na pristajanje na “zvjezdicu“ pri predstavljanju Kosova pomoći i onim članicama EU koje nisu priznale Kosovo da pristanu na otvaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU.

Treba naći rešenje za sjever, ali ne „kako to mnogi u Srbiji žele“

EU sa Srbijom i Kosovom u ovom trenutku razmatra i modalitete nastavka dijaloga između Beograda i Prištine. Očekuje se da dijalog bude podignut na viši nivo te da se sama šefica europske diplomacije, Chaterine Ashton, direktnije uključi u pregovore koji bi trebalo voditi normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Jedan od preduvijeta za to je svakako i rješavanje pitanja sjevera Kosova, ali, prema riječima Ulrike Lunacek „ne na način kako bi to mnogi u Srbiji željeli“.

Srpska barikada u na mostu u Mitrovici

„To znači da treba naći rješenje bez razgovora o teritorijalnoj zamjeni, podjeli ili nečem sličnom. Razgovarati se treba o onome što će značiti dobro za građane, a Srbi sa sjevera Kosova su građani Kosova i to je jasno.”

U Europskom parlamentu upozoravaju i na opasnost da se nepriznavanjem nezavisnosti Kosovo „gura“ sve bliže Tirani i da se tako podržavaju oni koji na umu imaju ideju Velike Albanije, što ne može biti rješenje za Kosovo.

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *