“Ukoliko Mladen Mitrović, za koga ja američko savezno tužilaštvo utvrdilo da je tokom rata u BiH bio čuvar logora u Trnopolju kod Prijedora, bude izručen Bosni i Hercegovini bit će to prva osoba suočena s odgovornošću za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u tom logoru tokom ljeta 1992. godine, izjavio je agenciji Anadolija Mirsad Duratović predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92.

Duratović koji je i sam bio zatočen u Trnopolju, podsjeća da je kroz taj logor, za koga su vlasti RS tvrdile da je bio prihvatni centar, od maja do oktobra 1992. godine prošlo više hiljada prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

„Uslovi u Trnopolju, u kojem je u jednom trenutku boravilo preko šest hiljada ljudi, od čega veliki broj žena i djece bili su stravični. Ljudi nisu dobijali nijedan obrok dnevno, nedostajalo je vode, sanitarna situacija bila je poražavajuća. Uz sve to, ubistva, premlaćivanja i silovanja bili su gotovo svakodnevna pojava. Situacija se popravila tek u avgustu kada su logor obišli pripadnici Međunarodnog crvenog krsta“, prisjeća se Duratović.

Prema njegovim riječima dođe li do suđenja Mitroviću, to će biti od velikog značaja za sve bivše logoraše i porodice stradalih u logorima.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *