Presuda od utorka, 12. Januara 2011. kaže da se ukida zabrana sve dok žalbeni sud ne donese odluku po žalbi muslimanske organizacije Watani.

Dana 8. oktobra 2010, gradsko vijeće zabranilo je nošenje, ne samo burki, već i nikaba i hidžaba u bilo kojem javnom objektu, što znači i u prodavnicama, tržnicama, javnom transportu, itd. Stupanjem zabrane na snagu 9. decembra 2010. gpodine, Lleida, u kojoj živi 135.000 stanovnika, postala je prvi grad u Španiji koji je preduzeo tako radikalan korak. Za zabranu nošenja glasala su 23 člana gradskog vijeća, jedan odbornik je bio protiv, a dva su bila uzdržana. Portparolka skupštine Ime Martos kaže da svega tri posto populacije Lleide čine muslimani, a tek mali broj žena nose burke i nikab, tako da odluka ima prije svega simboličko značenje.
Prema njenim riječima, iza odluke o zabrani stoji mišljenje da je takvo odijevanje degradirajuće za žene.

Ali, članovi Watamija kažu da je ova diskrimniacija na vjerskoj osnovi, jer mnoge žene svojom voljom odaberu da nose nikabe i hidžabe. S obzirom da ovaj slučaj počiva na ovoj osnovi, advokat Watamija Carlos Antoli kaže da postoje šanse da pobijede.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *