Druge planirane mjere obuhvataju i saradnju s armenijskim lobijem u SAD-u u njenim nastojanima da dobiju priznanje za svoje tvrdnje da je 1.5 milion Armenijaca bilo žrtvama genocida u tokom Prvog svjetskog rata , kao i savjetovanje da se svi izraelski vojni veterani upozoravaju da se suzdrže od putovanja u Tursku, stoji u njegovoj izjavi za najčitaniji izraelski list Yedioth Ahranotha. “Erdogan će platiti cijenu što se zamjerio s Izraelom. Turska bi trebala pokazati više poštovanja prema nama.” Izraelski premijer je međutim izjavio: “Politika Izraela je, kao i u prošlosti, spriječiti pogoršanje odnosa s Turskom i smanjiti tenzije između dvije zemlje.”

Yedioth Ahranoth navodi Liebermanove planove za sastanak s vođama PKK u Evropi kako bi pronašao adekvatne načine saradnje s njima i to ‘na svakom mogućem polju’. „Na ovim sastancima vođe PKK-a mogu tražiti od Izraela vojnu pomoć u vidu obuke i nabavke oružja“, dalje navodi list. Lieberman također planira aktivno ućešće Izraela u prijavljivanju Turske zbog “kršenja ljudskih prava” manjina koje žive u Turskoj. Da li će se Liebermanove prijetnje sprovesti ostaje upitno. Turski zahtjevi za izvinjenjem podijelili su izraelsku vladu, pripadnici Liebermanove stranke žestoko se protive, dok drugi insistiraju na povratku skladnih prijašnjih odnosa, jer Turska predstavlja saveznika od velike važnosti za Izrael.

Prva reakcija po ovom pitanju došla je od predsjednika Velike narodne skupštine Turske, Cemil Čičeka koji je oštro reagovao na tvrdnje da izraelski ministar vanjskih poslova Lieberman namjerava koristiti separatističku terorističku organizaciju u planovima protiv Turske. Čiček je ocijenio “da su izjave bez osjećaja za historiju, neodgovorne i problematične. Ovakve izjave mogu zasjeniti historijske odnose”, kazao je on. Čiček je Liebermanove planove ocijenio kao primjer potpune neodgovornosti, govoreći da su izjave “bez osjećaja za historiju, neodgovorne i problematične”. Čiček je naglasio da ovakve izjave mogu zasjeniti historijske odnose.

Ministar za ekonomiju Turske, Zafer Čaglayan, dao je izjavu novinarima povodom diplomatskih poteza koje će Turska povući protiv Izraela odgovarajući na pitanja novinara tokom drugog tursko-britanskog poslovnog foruma. Čaglayan je rekao da će trgovinski odnosi s Izraelom, kad je riječ o predstavniku, biti smanjeni na nivo atašea, a glavni konsultant za vanjsku trgovinu će biti opozvan.

Također je naglasio da je neupitan prekid trgovine između dvije zemlje, a opoziv glavnog konsultanta iz Izraela je potez paralelan sa snižavanjem diplomatskih veza na nivo sekretarijata drugog reda. U nastavku je izjavio da su ovi potezi znak odlučnosti Turske po ovom pitanju i istakao da ono što se očekuje od Izraela jeste da ponudi zvaničnu ispriku i isplati porodicama odštetu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *