IslamBosna.ba- Aigdor Lieberman insistira da politički i vojni krugovi Izraela žele izbjeći bilo kakve konfrontacije s Pojasom Gazze zbog ‘visoke cijene’ takve eskalacije. “Izrael nema želju da vodi novi rat ili bitku”, kazao je ministar odbrane u izjavi emitovanoj na izraelskom Kanalu 2.
“Nemoguće je imati vojni sukob svake dvije godine”, dodao je on, ističući da Izrael također nema interes da ponovo zauzima Pojas Gazze. Lieberman je prijetio da će uništiti kompletnu infrastrukturu opkoljenog područja u bilo kojoj budućoj konfrontaciji.

Komentari desničarskog ministra o Gazzi dolaze u vrijeme kada su interni izvještaji izraelske vojske i Opće obavještajne službe preporučili pripreme za moguću vojnu eskalaciju sa Gazzom uslijed pogoršanja životnih i humanitarnih uslova u enklavi.
Prema pisanju izraelskog Yedioth Ahronoth, službe za bezbjednost procjenjuju da je unutrašnja situacija u Gazzi ‘na rubu eksplozije’ zbog poteškoća sa kojima se stanovništvo suočava zbog izraelsko- egipatske blokade i pritiska Palestinske samouprave na Hamas.
“Kriza u Zaljevu je još jedan od razloga za moguću eskalaciju u sektoru gdje će prekid odnosa sa Katarom utjecati na ekonomsku podršku Dohe”, zaključuje list.

IslamBosna.ba