IslamBosna.ba- Na društvenim mrežama pojavio se video snimak na kojem se vidi da je libijski penzionisani general i pučista Halifa Hafter obavio umru. Hafter je, okružen saudijskim pripadnicima policije, tavafio oko Kabe u ihramima.

Obavljena umra u ramazanu veoma je značajna u islamu te je ekvivalentna obavljaju hadža u društvu Poslanika, s.a.v.s., shodno hadisu  “Kada dođe ramazan, obavi umru, jer je umra u njemu, doista, iste vrijednosti kao i hadž”, a u drugoj predaji: “Umra u ramazanu vrijedi kao obavljanje hadža, ili čak hadža sa mnom.” (hadis su zabilježili Buhari i Muslim), a, također, shodno hadisu umra do umre briše grijehe počinjene između njih.

Ovaj video izazvao je revolt na društvenim mrežama jer je izvršenje umre onemogućeno muslimanima u Kataru, a saudijske vlasti izražavaju dobrodošlicu generalu pučisti koji se već godinama bori protiv legalne vlade u Tripoliju. Halifa Hafter je optužen za ratne zločine i optužen je za napad na ustav Libije. Već nekoliko sedmica snage lojalne generalu Hafteru napadaju Tripoli sa kopna i iz zraka, ubijajući nenaoružano stanovništvo. Saudijska Arbija, Emirati i Egipat finansijski podržavaju Haftera.

Arapi su na društvenim medijima izrazili svoje ogorčenje i saudijskim ugošćavanjem ratnog diktatora i njegovim pokušajem da iskoristi vjeru kako bi poboljšao svoj imidž.

“Hafter tavafi oko Kabe dok njegovi UAE avioni kruže oko Tripolija i bombaduju nevine Libijce… “, napisao je jedan od korisnika Twittera.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zajedno sa Saudijskom Arabijom i Egiptom su ključne pristalice Haftera i opskrbljuju njegovu Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) avionima i vojnim vozilima.

Hafter je u četvrtak boravio u Kairu kako bi razgovarao o situaciju u Libiji sa egipatskim pučističkim generalom Abdelfettahom es-Sisijem.

General iz ere Gadafija, čije snage drže istok zemlje, su 4. aprila pokrenule ofanzivu kako bi zauzele Tripoli gdje se nalazi međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma.

Fajiz el-Sarradž, predsjedavajući Vlade nacionalnog sporazuma, prošle sedmice je putovao u Evropu tražeći podršku Evrope protiv Haftera.

Prošlog mjeseca, libijski vrhovni muftija pozvao je na bojkot dobrovoljnog hadža i umre. Šejh Sadik el-Garjani je kazao da svako ko želi da obavi dobrovoljni hadž ili umru čini više grijeh nego dobro djelo.

Razlog njegove ovakve fetve, kazao je on tokom gostovanja na televiziji Ean Libya, je zbog toga što novac koji se plaća Saudijskoj Arabiji za hadž ili umru ‘pomaže vladarima Saudijske Arabije da provode zločine nad našom braćom muslimanima’.

IslamBosna.ba