Untitled

 

 

Kineska državna kompanija China National Petroleum Corporation (CNPC) i privatna firma “ZhenHua Oil ” su 2008. od iračkih vlasti na 23 godine dobile pravo eksploatacije naftnog polja Al Ahdab, za šta su ove dve firme platile tri milijarde dolara.

 

“Shell-u” najunosniji posao

Najvećim prihodima nada se “Shell Oil Company ”, američka podružnica britansko-holandskog “Royal Dutch Shell ”, koja je kao većinski partner u poslu sa malezijskim “Petronasom” dobila pravo eksploatacije ogromnog naftnog polja Madžnun, čije su rezerve procijenjene na 25 milijardi barela nafte.

British Petroleum” je u međuvremenu zajedno sa “China National Petroleum Corporation” započeo ekploataciju ogromnog iračkog naftnog polja Rumajla, čije su rezerve procijenjene na 17 milijardi barela.

”Petro China”, jedna od firmi koja pripada ovoj kineskoj kompaniji, na čelu je konzorcijuma koji je sa iračkom vladom potpisao ugovor na 20 godina o razvoju i korišćenju naftnog polja Halfaja.

“Prije invazije na Irak 2003. godine strane kompanije nisu imale apsolutno nikakav pristup iračkom naftnom tržištu. Ali, zahvaljujući invaziji i okupaciji, te kompanije su se vratile u Irak i proizvode tamo naftu po prvi put nakon što su protjerane iz zemlje 1973. godine”, kazala je za “El Džaziru” Antonija Juhas, industrijski analitičar.

 Prihodi ratom opustošenog Iraka skoro u potpunosti dolaze od izvoza nafte, koji trenutno iznosi 2,11 miliona barela dnevno. Iračani imaju 16 svojih naftnih kompanija, a od stranih ubiru fiksni prihod od 1,4 dolara po barelu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *