Autor A. MUSLIMOVIĆ | Objavljeno 24.10.2011. u 06:01

Jasuši Akaši, mrtvozornik istine koji se tajnim sastancima na Palama i u Beogradu u vrijeme zločina u Srebrenici s Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem jasno stavljao na stranu srpskih zločinaca, ponovo je dirnuo u najbolnije rane žrtava agresije na BiH.

 

Podsjetimo, Akaši je prekjučer u Miločeru izjavio da je zločin počinjen na Markalama u Sarajevu 1995. godine i dalje “nejasan slučaj”, jer je granata od koje su stradali građani “mogla da dođe s obje zaraćene strane”!?

Nemjerodavan svjedok

– On nastavlja kontinuitet djelovanja neukog i neupućenog čovjeka koji je tokom rata imao u BiH. Nakon rata u BiH propao je u UN-u, i samo na način laži može opstati. Odluke nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN-a koštale su mnoge civile u BiH života, i promijenile su ishod ratnih operacija u BiH. Slučaj Markala problematizirali su mnogi zločinci u Hagu, ali je Sud uvažavao dokumente Tužilaštva. Negove izjave ne treba da nas uzbuđuju – kaže za “Dnevni avaz” Berko Zečević, višestruki haški svjedok i balističar zločina na Markalama.

Indikativno je i to da Akašijeva skandalozna izjava dolazi upravo u vrijeme kada zločinac Radovan Karaždić u Hagu nastoji oboriti optužbe za zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva. Karadžić je Akašija zatražio za svjedoka svoje odbrane, a isto će, kako se najavljuje, uraditi i krvnik Ratko Mladić.

– Akaši nije stručnjak za procjene zločina, već obični propali političar, koji svoje greške iz rata u BiH želi potvrditi lažima u Miločeru. On je minorna ličnost u svjetskim razmjerama sada, a njegovo svjedočenje u Hagu Mladiću i Karadžiću apsolutno je nemjerodavno -dodaje Zečević.

Aminovali egzekucije

Ironija je i da je Akaši u Miločeru komentirao i masovne zločine u Srebrenici, koje je okarakterizirao kao “tragični događaj”, izražavajući “duboko žaljenje što UN nije imao kapacitet da spriječi tu tragediju”.

– Ne samo da UN nije imao kapacitet da spriječi tragediju Srebreničana, nego ju je direktno odredio! Koliko su odgovorni bosanski Srbi i njihovi mentori iz Srbije, toliko je i Akaši, kao tadašnji izaslanik UN-a, odgovoran za zvjerska ubistva naše djece. Svi međunarodni zvaničnici su skrštenih ruku gledali mučenja i ubistva Srebreničana. Zbog Akašija i njemu sličnih, mene, i sve srebreničke majke duša boli što smo ih ikada rodile, a oni šutnjom aminovali egzekucije srpskih zločinaca. Izjave Akašija su čisto političko trgovanje i profitiranje na račun žrtava genocida i agresije – reakcija je Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja “Srebreničke majke”.

Odgovoran za ubistva sarajevske djece

Miločerska izjava Karadžićevog i Miloševićevog ratnog druga nije mnogo iznenadila ni predstavnike Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., koja je ocijenjena kao nastavak njegove ratne politike.

Prema riječima predsjednika Udruženja Fikreta Grabovice, Akaši je direktno odgovoran za stradanje djece u opkoljenom Sarajevu.

– Sarajevo je bilo zaštićena zona UN-a, čiji je specijalni izaslanik bio Akaši. Samim time je direktno odgovoran za ubistvo više stotina sarajevskih mališana. Svoj odnos prema žrtvama agresije u BiH, koji je bio sraman u ratu, nastavlja i sada. U ratu je kao izaslanik UN-a podržavao agresore, a najnovije izjave su samo kontinuitet toga. Više ekspertnih timova je radilo ekspertizu Markala i svi su potvrdili da je granata ispaljena sa srpskih vojnih položaja – kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja. 

Na srebreničkom “Stubu srama”

Mehmedović naglašava da će Akaši biti stavljen i na srebrenički “Stub srama”, projekt koji će se naći u Memorijalnom centru Potočari. Riječ je o projektu koji treba podsjećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici.

Konstrukcija ovog projekta zamišljena je kao dva gigantska svijetleća bijela slova visoka više od osam metara, sačinjena od 16.744 cipele (za 8.372 žrtve, op. a.). Slova U i N, koja će činiti spomenik, narušena su s tri monumentalne rupe od metaka fiksno popunjenih autentičnom obućom pronađenom u masovnim grobnicama. Svoje mjesto na “Stubu srama” s pravom će zauzeti i japanski doplomata.

 

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *