… bolja rješenja. Odgađanje tih nastojanja značilo bi odgađanje evropske integracije BiH, a niko ne želi da ta zemlja zaostaje za drugima u regionu”, rekao je Lajčak za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, Ustav je morala promijeniti svaka zemlja koja je prošla put ka evropskim integracijama.

On je ocijenio da je BiH još pod međunarodnim protektoratom, što je određeno institucijom međunarodnog visokog predstavnika, ali da je ipak na putu da postane država u pravom smislu.

Na pitanje da li misli da će polovinom ove godine biti ukinut vizni režim za građane BiH, Lajčak je rekao da je najvažnija politička volja za provođenje reformi i neprekidna nastojanja za ispunjenje obaveza.

“Ako postoji politička volja, ta nastojanja mogu podržati i međunarodna zajednica i evropski partneri, kako bi ta volja imala rezultate. Međutim, ako takva volja nedostaje, neće biti ni napretka”, rekao je Lajčak.

On je dodao da EU posmatra region u cjelini, u evropskoj perspektivi, ali istovremeno napredak procjenjuje za svaku državu posebno.

“Takav je slučaj i sa liberalizacijom viznog režima. Ona potpuno zavisi od ispunjenja tehničkih kriterijuma postavljenih od strane eksperata Evropske komisije. Svi mi podržavamo nastojanja vlasti BiH i naša je velika želja da se zahvaljujući postignutim rezultatima što prije ukine vizni režim”, poručio je Lajčak.

Osvrćući se na slučaj bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, Lajčak je rekao da se time bave pravosudni organi i da je zbog toga neophodno sačekati njihovu odluku, te ocijenio da se, zahvaljujući umirujućim nastupima odgovornih političara, politička situacija neće negativno odraziti na predstojeće izbore.

Govoreći o predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja bi u junu trebalo da bude održana u Sarajevu, Lajčak je istakao da će ovaj skup, koji priprema špansko predsjedništvo EU, potvrditi privrženost EU i zemalja zapadnog Balkana procesu evropskih integracija BiH.

Svevijesti

Leave a Reply

*

captcha *