Došao sam prvenstveno da razgovaram s političarima u Bosni i Hercegovini o novoj politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, izjavio je Lajčak novinarima na sarajevskom aerodromu.

Tokom posjete, Lajčák će se sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banjoj Luci radi političkih konsultacija na visokom nivou o ključnim pitanjima u kontekstu odnosa BiH i EU te reformama koje BiH mora provesti na putu evropskih integracija.

Uoči posjete, Lajčák je istakao da funkcionalne institucije čiji programi rada u svojoj osnovi podrazumijevaju EU su presudne za rješavanje pitanja od ključnog značaja za EU integracije.

Rukovodstvo BiH mora učiniti dodatni napor i fokusirati se na uspostavu vlasti koja je prioritet ne samo u smislu deblokiranja procesa evropskih integracija BiH, nego i kako bi iste radile na preostalim reformama za dobrobit građana BiH. Evropska unija je spremna dodatno ojačati svoju pomoć i podržati evropsku perspektivu BiH, ali preuzimanje odgovornosti i odlučnost moraju doći iz same zemlje, kazao je.

Lajčák će se također obratiti i učesnicima sjednice “Parlament za Evropu”, inicijative koju predvodi EUSR, a koja okuplja predstavnike i stručnjake EU te članove parlamenata na svim nivoima u BiH kako bi razgovarali o najučinkovitijim pristupima ispunjavanju zahtjeva za pridruživanje EU.

Nakon sastanaka, Lajčák će dati izjavu za medije u četvrtak, 24. februara u 17.30 sati u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *