Izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi spoljnih poslova EU Miroslav Lajčak rekao je da je zvanični Brisel zabrinut zbog nedostatka napretka u BiH i da s toga nema prevelikog razloga za zadovoljstvo. On je naglasio da je EU jasno formulisala svoju strategiju za BiH u martu ove godine, prema kojoj će EU sve više biti glavni međunarodni faktor u BiH, jer je njena glavna strateška vizija evropska perspektiva.

“U strategiji smo iznijeli šta očekujemo od naših partnera u BiH, a to je formiranje Savjeta ministara, zatim rješavanje pitanja vezanih za finalizaciju procesa stabilizacije i pridruživanja i elemente koji vode ka uspješnoj aplikaciji za članstvo u EU”, rekao je Lajčak za Radio-televiziju Republike Srpske. On je istakao da je moguće govoriti o ustavnim promjenama u BiH, ali da BiH, prije svega, ima obavezu da uskladi Ustav sa principima iznesenim u odluci Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”. Lajčak je dodao da niko van BiH ne želi da diktira kada i koje su to ustavne promjene koje treba da se urade, jer je ta odluka i odgovornost na političkim liderima i strankama u BiH.

“Ta odluka je obaveza koja je preuzeta, a nije ispunjena već dvije godine. Ne postoji zemlja koja pri procesu integracije u EU nije djelimično promjenila svoj ustav. Ulazak u EU zahtjeva niz odluka, prenošenje nekih kompetencija na nivo EU, ali to je pitanje procesa”, istakao je Lajčak, koji je bio i visoki predstavnik u BiH. Govoreći o postojanju visokog i specijalnog predstavnika u BiH, Lajčak je rekao da oni imaju različite odgovornosti. “Visoki predstavnik je odgovoran za implementaciju Dejtonskog sporazuma i brine se o njegovom nasljeđu, kao i o `pet plus dva` uslova za zatvaranje OHR-a, dok se specijalni predstavnik bavi evropskom integracijom BiH i njenom evropskom budućnošću”, rekao je Lajčak. Na pitanje kakav je stav međunarodne zajednice o mogućnostima decentralizovane BiH, Lajčak je rekao da je to unutrašnje pitanje na koji odgovor treba da daju građani i politički lideri u BiH.

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *