Istinoljubivi i dobronamjerni ljudi, međutim, znaju da su činjenice potpuno drugačije. Najprije, i Haški tribunal, i Sud u Londonu u predmetu „Ganić”, i tužilac Romano, odnosno Tužilaštvo BiH utvrdili su da je kolona JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bila legitimna vojna meta, čime se skida bilo kakva krivična odgovornost tadašnjih legalnih oružanih jedinica, TO i policije.

JNA je tada, 3. maja 1992. godine bila nelegalna vojna sila na teritoriji međunarodno priznate države BiH. Ona je u suštini bila okupatorska i u funkciji velikosrpskih planova SANU, a pod komandom predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Zato je apsolutno providan i neuvjerljiv pokušaj nekakvih eksperata iz Beograda i Banje Luke da „Dobrovoljačku” danas predstave kao mjesto srpskog stradanja i opravdanje za kasnije zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima širom BiH.

„Dobrovoljačka” ne može biti pandan ničemu, osim borbi bh. patriota za slobodu i nezavisnost države BiH i njenih naroda.

S druge strane, postoje tomovi ispisanih presuda Haškog tribunala i Suda BiH, odnosno dokumentiranih dokaza da je u BiH počinjen genocid nad Bošnjacima, da su samo u Srebrenici zločinačke snage policije i vojske RS pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića za samo nekoliko dana strijeljali i masakrirali preko 8000 bošnjačkih civila, da su iste te jedinice za četiri godine opsade Sarajeva ubile 11500 Sarajlija, od čega 1600 djece.

Da se ne nabrajaju ostali zločini u istočnoj Bosni, Krajini, Hercegovini…

Većina onih koji su počinili genocid i stravične zločine još je na slobodi i mirno žive u RS i Srbiji, a trenutno se pred Međunarodnim sudom u Hagu sudi predvodnicima zločinačkog velikosrpskog projekta, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Navodne pravne eksperte iz Beograda i Banje Luke treba pozvati da se, umjesto širenja gebelsovske propagande i svjesnog zamjenjivanja žrtve i zločinca, iz relevantnih međunarodnih neovisnih izvora upoznaju sa činjenicama o „Dobrovoljačkoj”, ratu, agresiji i genocidu nad Bošnjacima u BiH.

 

(Rijaset)

Leave a Reply

*

captcha *