– Zauzvrat, Radončić treba podržati neostvareni Lagumdžijin plan iz doba Alijanse za promjene (2000 – 2002. godine) o prodaji ovih nacionalnih brendova. Lagumdžija je u tom periodu u BiH doveo češku firmu Strom Telekom koja je u vlasništvu njegovih prijatelja Nihada Hurema, Mirka Jelčića, Miodraga Škrbića i Sulejmana Jahića. Strom je osnovao firmu T3, a cilj je bio obaranje vrijednosti tri najjače telekom kompanije te njihova lakša prodaja. Osim što je u BiH doveo Strom, lider SDP-a iz ove kompanije četvero ljudi postavlja na strateški važna mjesta u BiH.

Prvi je Mufid Lojo kojeg Lagumdžija postavlja za predsjednika Upravnog odbora “BH Pošte” i direktora Poštanske banke. Lojo je na nezakonit način finansirao poslove Stroma i SDP-a zbog čega je 2008. osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Druga osoba je Lojina supruga koju Lagumdžija postavlja na poziciju direktorice investicija u BH Telecomu. Amira Spahića lider SDP-a imenuje generalnim direktorom BH Telecoma, koji mu ovu uslugu vraća tako što firmi “Ars Creativa”, u vlasništvu Lagumdžijine supruge Amine, dodjeljuje poslove vrijedne nekoliko stotina hiljada KM.

Četvrta osoba je Mirko, jedan od braće Škrbić u čijem suvlasništvu je Strom, kojeg je Lagumdžija postavio na čelo projekta CIPS. Dokaz da SDP ne odustaje ni nakon deset godina od svojih namjera je i nedavni pokušaj državnog ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića da opet uvede firmu  T3 na tržište mobilne telefonije. T3  je trebala kupiti licencu za svega 100.000 KM, dok su tri vodeća mobilna operatera istu plaćali čak 14 miliona KM – stoji u saopćenju Stranke demokratske akcije.

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *