IslamBosna.ba – Predsjedavajući kuvajtskog parlamenta Merzuk el-Gunejm pozvao je na arapsku, islamsku i međunarodnu akciju kako bi se izvršio pritisak na Izrael nakon što su napali vjernike tokom obilježavanja Kurban- bajrama.

U saopćenju, el-Gunejm je kazao: “Brutalni napadi cionističkih okupacionih snaga na vjernike u dvorištu Mesdžidul-Akse tokom Kurban-bajrama još jednom dokazuje neuspjeh lažnih poziva na mir i praznih projekata sporazuma sa okupacionim entitetom koji poznaje samo logiku ugnjetavanja i sile.

“Sramno je i beščasno ostaviti stanovnike Kudsa i Palestince da se sami suočavaju sa neprijateljem bez podrške i pristalica”, kazao je on.

El-Gunejm je dodao da ‘ustati protiv ovog uzurpatorskog entiteta je vjerska obaveza i dio naše sudbine. On je dodao da ukoliko nam ‘naši vojni uslovi ne idu prilog’ to nas ne sprječava da svakodnevno djelujemo na političkoj i kulturnoj sceni, kao i na sceni ljudskih prava preko arapskih, islamskih i međunarodnih tijela.

El-Gunejm je poznat po svojoj podršci Palestini i osudi napada okupacije na Palestince i sveta mjesta muslimana.  U oktobru 2017. godine on je kazao izraelskoj delegaciji na napusti Konferenciju Interparlamentarne unije (IPU) koja se održavala u Rusiji.

“Izađite iz sale sada ako imate zehru dostojanstva… vi okupatori, ubice djece”, poručio je el-Gunejm.

“Poručujem brutalnom okupatoru, … ako ne nemate stida, onda radite šta hoćete”, dodao je on.

El-Gunejm je kazao da izraelski delegat ‘predstavlja najopasniji oblik terorizma, državni terorizam”.

Nekoliko dana kasnije vratio se u Kuvajt koji ga je dočekao kao heroja, a njegove riječi pohvalio je emir Kuvajta, šejh Sabbah el-Ahmed Džabir es-Sabbah.

Bajram-namaz klanjan je u nedjelju u Mesdžidul-Aksi, ali je uzurpiran upadom izraelskih doseljenika.

“Od ranih jutarnjih sati preko 1.729 jevrejskih doseljenika je u ušlo u zdanje”, kazao je Firas ed-Dibs, glasnogovornik Islamskog vakufa Kudsa.

“Upad doseljenika su podržali izraelski policajci”, kazao je on.

Izraelske okupacione snage su koristile suzavac, gumene metke i palice kako bi rastjerali vjernike i kako bi Jevreji mogli obaviti svoje rituale na tom mjestu.

IslamBosna.ba